kbba

Latest Posts

.:: happy 19month Hafidh Aryan ::.

By 3:13 PM ,

Alhamdulillah....

Hari ni genap 19 bulan usia Hafidh. Syukur ALLAH masih bagi lin peluang untuk mencurah kasih sayang kat malaikat kecil ni.




Hari ni Hafidh da pergi rumah BS. Macam2 lin pesan kat BS. Takut gak sakit yang dah baik datang semula or menjangkit kat anak orang lain. Tapi Hafidh da makin sihat. Da boleh makan KFC pun.
Ni gara2 mummy dia la teringin la konon nak KFC original. Biasa asyik bedal Hot n spicy.

Lama da tak coret perkembangan Hafidh. Banyak da Hafidh pandai. Alhamdulillah.

Suka cakap "nak... nanak" - "bak" - "auwwahh.." ok tu je mummy ingat buat masa ni.

Suka dengar lagu Ya hanana.. siap goyang2 kan badan dan bila sampai part sebut "ALLAH" tangan dia terus angkat. bagus anak mummy gemar lagu2 camni la bagus.

Selain lagu tu, hafidh sangat suka lagu patriotik. Tak sangka mummy tau. Jiwa patriot sangat anak mummy ni. Good Hafidh.

Bila nak mandi, dia akan angkat tangan untuk mudahkan kita buka baju dia. Dah tanggal baju dan seluar, terus angkat masuk bakul. Tak payah suruh da.

Bila da bukak pampers pula, terus amik masukkan dalam bakul sampah.
Kalau kat rumah mak lin, pun dia akan buat benda yang sama. Dan dia memang kenal mana 1 tempat sampah. Macam tak percaya je.

Bila da habis susu, lin akan suruh dia letak botol kat atas meja or hantar kat sink. Dan benda ni dia akan buat bila mummy dia kerah je. Jenuh la lin tunjuk botol tu tuk dia angkat. Sabar je la. Tak pe, lama2 nanti biasa la tu.

Bila nak poo poo... ni paling kelakar. Bila tengah main, tetiba dia nak poo poo otomatik dia akan berberhenti dan kaku sambil sebut "YAKKK..." kami laki bini gelak sakan tengok muka Hafidh. Dan selesai meneran, boleh plak sambung main. Bila la nak potty train Hafidh ni kan.

Suka tolong mummy siram pokok bunga. Main air la katakan... suka la. 

Pandai jaga adik + sayang kat adik. Kalau tolong buang pampers adik tu da jadi kerja wajib je.

Dah kenal mana mata, mulut idung. Paling best dia kenal ketiak. Ni sebab gara2 daddy dia selalu cium ketiak dia. Hahahah... pastu paksa mummy dia cium gak. Hampeh daddy ni.

Bila azan, dia mesti tadah tangan. Bila kami tegur belum time doa lagi, dia tetap tadah tangan. Pastu, siap pandang mummy dengan daddy dia yang tak tadah tangan. Pastu dia akan tunjuk tangan dia suruh kami sama2 tdah.

Selesai azan, lin akan sebut amin kuat2 lepas abis doa selepas azan. Kalau tak, selagi tu Hafidh akan tadah tangan.

Bila dengar orang mengaji pun hafidh tadah tangan. =) Paling best takbir raya pun tadah tangan. hehehe

Yang tak bestnya pula. Hafidh suka beratkan badan atau jatuhkan badan bila kita pimpin dia. Sebab dia tak nak berjalan dan nak main.

Bila mood malas dia berjalan, dia asyik nak berdukong je.

Lebih manja dengan Daddy. Asal jumpa daddy nak menangis mintak dukong. Kalau letak bantai menangis sepuas puasnya. Tapi, bila mummy amik, marah sikit, terus diam.

Suka panjat meja makan. Kalau makan kat kedai, memang asyik tercekik je la sebab nak memekik marahkan Hafidh. sabo je la. Pening tengok anak yang kian melasak.

Kalau bagi mainan, dah pandai campak barang mainan ke bawah melalui balkoni rumah. Kalau bukan mainan pun, apa saja yang dia boleh campak, dia akan campak. Nasib baik la clener kat pangsapuri tu akan letak kat tepi semua barang2 yang dia jumpa.

Kalau mandi tu, suka sangat dengan air. Kalau tak bertempik, jangan harap nak keluar dari bilik air.

Pagi2 selalu buat hal. Asyik menangis je. Bangun tidur pun menangis. 

Buang botol susu dalam kereta. Tunjuk protes sebab kena ikat kat car seat.

Macam2 la hal anak ni. Tapi perkembangan dia semuanya positive. Dan mummy harap dapat la membantu perkembangan otak dia juga. Lin berazam bila Hafidh da pandai cakap, lin nak suruh dia belajar mengaji. Buat masa ni, lin hanya ajar dia Alif Ba Ta. tp susah juga dia nak ingat.






You Might Also Like

2 leave a massage here...

mommylin.juniorhappy

Followers