kbba

Latest Posts

.:: Simple and delicious dessert ::. - PUDING TRIFLE

By 2:53 PM , , ,

Ermm... mood tengah rajin nak mem"busy"kan diri di dapur...
ngee~~~ 
bukan selalu kan...
Meh lin nak kongsi resepi yang mudah dan orang malas macam ai pun boleh buat tau...
kejap je ni... 
No alasan susah dan tak ada masa ye... ! 
Babap nanti... =D 

Ok memula sediakan bahan2 yang mudah di dapati ni... 

1- swiss roll
2- fruit cocktail
3- susu cair
4- kristal jeli
ni rupa bahan2 dia.


Memula potong swiss roll tu ikut korang nak tebal mana. Kalau suka makan, tebal2 pun tak pe. 
Susun dalam bekas padat2. Cam lin buat ni.. Ikut la kalau uols guna bekas kecik, pun nak kena padat gak tau. Rapatkan saf gitu... 

Kemudian letak ke tepi dulu. Kita move to custard. 

Masukkan 3 sudu besar tepung custard dalam bekas. 


Masukkan 1 tin susu cair
1 tin air kosong...
Gula sikit. Dalam 3 sudu camtu. Kalau nak manis, tambah la lagi. 
kalau lin tak payah manis2 pun. Sebab buahan cocktail ni da manis da.. 
Kacau sehingga rata.
Kemudian masukkan dalam kuali/periuk kacau sehingga pekat. 


Dah pekat, masukkan dalam bekas yang ada swiss roll tadi.

Rata2 kan sikit. Part ni susah sikit.. 1st time buat la katakan.. =D 

comotkan... abaikkan!
Ok next, masukkan buahan yang dari tin tu. 
Susun padat2 ye.. lagi banyak lagi sedap...

Yang terakhir, masak kristal jeli. 
Lin guna brand nona ni. Senang je. Cuma tambah air. 
Istruction kat kotak ada. Uols ikut je. Adik ai yang umur 12tahun pun reti. (ada ke adik 12 tahun??? ) 


Tara... da siap. Jeli bahagian atas sekali. 
Masa uols nak masukkan tu, cepat sikit ye. Kang keras dalam periuk pula. 
Da letak, boleh la sejukkan kejap, lepas tu simpan dalam freeze... 

Esok pagi, bukak freeze, makan!!! wow... sedap. 1 bekas ni ai sorang makan... >_< 

Selamat mencuba ye! Ehh.. ke korang da cuba? ai je terhegeh hegeh... ngee~~~ 


You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. senang rupanya buatnya.. nanti hana cuba pulak

    ReplyDelete
  2. i dah lama tak buat...nak buat la...tp yg makan nya i sorang hukhuk

    ReplyDelete
  3. mcm best jer..macam sedap je..nak try gak.tunggu rajin..heheh

    ReplyDelete
  4. i pon suka buat trifle ni! mudah kan? sedap pulak tu...hehe

    ReplyDelete
  5. teringin sangat nak buat....tapi tak serajin lin la nak buat...hehhee

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers