kbba

Latest Posts

.:: masak malam... ::.

By 12:14 PM ,

As salam...

Nak tanya, korang balik kerja masak tak?
Sempat ye korang masak?
Dulu kan, masa lin anak dara.. duduk dengan mak.
Bila balik kerja makan malam da tersedia.
Bila kahwin, awal2 dulu duduk umah mak juga.
Pun sama, makan malam da tersedia.
Tinggal nak hidangkan untuk suami je.

So, dalam hati tekad la nak masak sendiri bila ada rumah nanti.
Bila pindah rumah sendiri, masa lin tengah preggy Hafidh.
Awal2 memang la suka masak makan malam.
Tapi, bila da hujung2 jadi letih.
Banyak kali gak la skip masak ni.

Lepas Hafidh lahir, Hafidh duduk rumah mak wan dia.
2 hari sekali baru lin akan pergi umah mak kat puchong.
Bila da pergi umah mak. tentu la tak masakkan.
Tapi, hari yang tak pergi umah mak plak, pun tak masak.
Sedih.. asyik nangis rindu anak.
Nak balik umah mak ari2 tak mampu.
Duk la bawah ketiak laki nangis sampai bengkak mata...
Pump susu pun nangis juga.

Sampai setahun Hafidh duduk umah mak wan.
Lepas tu kami decide nak hantar umah baby sitter.
Dah hantar umah baby sitter, malam pun tak masak gak.
Alasan??
Penat layan kerenah hafidh + lin tengah preggy kan Harris.
Nampak tak banyak alasan tercipta?

Lepas harris lahir...
Sama juga...
Nak susu kan harris je da berjam2.
Belum campur lagi, tertidur masa susu kan harris.
Mengelat je.
Hari2 kami beli makanan dari luar.
Tak pun D akan masak.
Apa je laki lin tu masak, bedal je la.
Walaupun selalu tak kenyang.
D masak sikit.
Lepas Harris da tidur, baru lin bangun mandi makan.
Tu pun D yang tolong siap hidangkan.
Nak harap kan bini??
Kebulur laki...

Tapi....
Tetiba nak pasang niat baru sekarang...
Nak masak selalu.
Bila masa2 tertentu je la tak dapat masak.
Masa g shopping ker..
Awal gaji ker...
Yang lain, kena masak.
Tak ada alasan.

Sebenarnya terkesan dari entry micha semalam.
Dia tulis bangun pukul 4 pagi tu.
Korang tahu tak, lin nak bangun pukul 6 pagi pun punya la liat.
Alasan kena bangun susukan harris malam2.
Tak logik k.
Micha pun susukan kayla.
Terkesan abis kat lin sekarang ni.
Tq micha buat entry semalam. 

Umur makin lanjut.
Perangai lin sama je dari dulu sampai sekarang.
Pasni..
Hari2 kena masak.
Esoknya boleh bawa bekal g opis.
Korang tahu tak nak makan kat sini susah..
Hari2 lin makan lauk sama.
Bosan.
Baik bawa bekal.
Puas makan.
Sambil tu boleh berjimat.

Ok da ada azam baru. =D

You Might Also Like

10 leave a massage here...

  1. InshaAllah sis...niat tu dah baik..
    Pahala byk bg suami mkn..
    semoga dipermudahkan ye

    ReplyDelete
  2. i balik masak...pagi b4 keje dah keluarkan ikan ayam kt chiller....tips lagi...bawang kena prepare blend siap siap...tmasuk cili...i blend semua...balik tumis je..masak la simple simple pun..nasi masak bangun pagi..sementara mandi...bersiap nasi dah masak..n simpan balik nanti panas kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimi.. dlu lin pernah gak blend cili bnyk. pastu terbuang sbb tak mask... =(

      Delete
  3. Dear. Kite mmg agak liat jugak plus husb mmg agak memanjakan kte. Tp dlu, 7 bln kami hidup sebumbung 3 beranak. Husb balik awl, dia akan prepare semua bahan2 untuk masak. Kite sampai rumah je, husb main dgn arissa kite pulak masak. Then mandi. Then makan. Pastu baru santai2 dok depan tv dgn anak. Penat mg penat tapi benda tu kena jugak. Bosan kot makan yg luar je. Ms pregnant dh byk makan kt luar sbb x lalu. Huhu. Pagi2 pulak husb bkn jenis mkn pagi. Jz prepare oat or nestum je utk dia. N kdg2 kite masak buat bekal kite sendiri. :)

    ReplyDelete
  4. goodluck lin, mmg kena lawan penat..hehe, rin pun selalu masak dinner, sbb kesiankan suami, rin penat pun xpe :)

    ReplyDelete
  5. insyaallah boleh...chaiyok2...take ur time...kikis sikap m tu ea...sekali sekala makan kat luar ok....hehe

    ReplyDelete
  6. masak simple2 pon x sempat ye? aznor jarang masak gulai2 ke sbb mmg x sempat..kalo goreng2, sambal tumis ke insyallah sempat..cili bawang siap2 mesin..balik tggl masak je..

    ReplyDelete
  7. lin..etty pon still dok ngan fmly..sbb umah still in work in progress..xtau bile nak pindah..haha..alhamdulillah myb dr kecik2 kalau dh biase ke dapur msk2 smpi ke beso kite akn de time msk..yg penting skg ni kne pndai manage time..hari kerje masak simple2 je..etty pun de gak skip msk2..but at least 1x sehari kene sediakn air tgn sendri buat hub n anak2..n the rest of fmly..most of the time nk jumpe etty dlm umh mmg kt dapo..huhu..time etty msk mmg bg adik or hub jge bdk2..xpon ku bior je slagi xde nanges2..hari kje mmg mskn simple2 je..weekend bru beriye..tp weekend etty slalu xde kt umh..so most of the time msk blk kerja n breakfast la..bgn awal sket pg2..ptg lik kje mandi baby then trus msk..2,3lauk..maghrib lah bru leh duduk n mandi2..hari2 cmtu..selagi xsettle etty xkn duduk tgk tv..xde la mse nk berMr. arrogant ke ape..so pas dinner bsuh baju2..kul 10 naik tdo..hm..alhamdulillah cukup lg mse..so back to time management..gud luck lin!!

    ReplyDelete
  8. betul tu lin,masak sendiri lebih puas makan,jimat duit sbb bole bawa bekal,akak pun buat mcm tu...hehehe cuma kdg2 je skip gak la

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers