Resepi Bannoffie pie versi me.

As salam...

1st time cuba ni...
ha... 
tengok macam sedap.. 
macam jadi je... 
Jadi ker ???

Jadi la jugak... 
Benda kedua senang selepas CheeseKut. 
Resepi Cheesekut bila orang tanya time tu gak lin leh type bagi...
Tapi tuk bannoffie pie ni, bia la di abadikan dalam blog suam2 kuku ni.

Bahan-Bahannya: 

Biskut creaker - biskut lemak kami panggil
Susu pekat manis - 1/2 tin
Susu cair/fresh milk - ikut kepekatan caremel korang
Buttercup - 1 buku
Whipping cream - Lin pakai yang da siap tu je.. spray kan je. 
Pisang - ikut la pisang apa pun.. banyak mana pun. 
Plain yogult - sikit je


Memula panaskan buttercup. 
Sambil tu, amik biskut hancur2 kan biskut untuk buat base dia.
Da hancur, amik buttercup cair tu, korang campur dengan biskut hancur tadi.
Rata2 kan biskut tadi. 
Tujuan buttercup tu untuk keras or bentukkan base tadi. 
Lepas siap, masukkan dalam freeze. 

Sambil tu, boleh kita buat caramel pula ye.
Amik susu pekat tadi, panaskan atas dapur.
Campur susu cair tadi.
Kacau sehingga jadi warna brown.
Jangan tak kacau. 
Keras nanti.
Siap caramel, curahkan atas base biskut tu.

Lepas tu, boleh la susun pisang.
Nak susun cantik2 ke... campak ke...
Ikut suka hati dan seni tangan sendiri ye.

Untuk whipping cream.
Kalau tak nak rasa muak sangat, boleh letak sikit gula.
Lepas tu, campur sikit dengan plain yogurt.
Da gaul rata, boleh letak atas pisang tadi.
Lepas tu boleh hias topping cara korang.
Nak letak coklat chip ke..
Coklat rice ker...
Hershey ker...
Pepandai la ye.

ini rupa masa da siap tapi blum simpan dalam freeze
Da puas hati dengan deco anda???
Simpan dalam freeze...
Esok leh kuarkan makan... yummyumm... 
sruuppppp... 


macam sedap je kan.. tp biasa2 aja.
yang penting laki suka...
suka kan D???

Post a Comment

2 Comments