kbba

Latest Posts

Resepi Hazelnut Cheesekut

By 10:07 AM

As salam... 

Korang makan cheese tak? 
Lin sejak kahwin dengan D, favorite memang cheese.. 
D ni tekak dia ala ala western... 
Da dia makan, kita pun makan la jugak.. 
Terus jatuh cinta... 

Tapi bila D ajak makan tempoyak ngn budu, lin tak boleh terima. 
uhuhuh sampai tempoyak dia nak simpan dalam peti ais pun kena bungkus tebal2 ngan paper... 
Kalau tak, memang tak kedapur la lin. 
Tapikan.... 

Durian lin makan. 
hahahaha 
lalalal..~~~ 

Ok seperti yang di janjikan dengan kawan2, lin nak share resepi dan cara buat cheesekut  ni. 
Cara lin memang sempoi dan cincai je. 
Sebab tu da 3 kali buat. hehehe 


Bahan2 nya: 

1- Cream cheese... 250g
 orang kata brand philadelphia sedap. Tapi lin belum try lagi brand ni. Lin pakai brand tantura yang ada gambar lembu kacau susu tu. 

creadit to google
2- Susu pekat  - setengah tin 
Ikut manis korang la.. setengah ke, suku ke... tapi klu 1 tin takut manis sangat pula.

3- Biskut kering/lemak - 1 bungkus
Lin guna yang brand hup seng tu. 

4- Hazelnut coffee yang di bancuh dalam mug. 
Lin guna Ipoh white coffee hazelnut




Cara2 nya: 

Kacau cream cheese tadi sehingga kembang. (warna menjadi putih)
Bila da kembang masukkan susu pekat. Kacau sehingga sebati. 
Masukkan 3-4 sudu white coffee. (jangan terlalu cair.) 

Celup biskut dengan coffee (celup sahaja, bukan rendam) 
Susun biskut dalam bekas
Tuang cream cheese dan sapu rata.
Ulang sehingga siap. 
Make sure atas sekali tu, cream cheese, lagi tebal cheese lagi sedap. 



Topping, ikut creative masing2 ye.. 
Letak buahan ke, chocolate chip ke, apa saja boleh. 

Da siap, masukkan dalam peti beku. 
Esok da boleh makan... 
yumm..yummm... 


from my IG

Ok itu je... 
Selamat mencuba...
Kalau tak jadi pepandai la roger aku yek... 
Da...~~~

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. lama tak buat, rasa teringin la pulak...hehe

    ReplyDelete
  2. Hana buat ari tu sekali je. Pastu tak buat-buat dah. haha hana suka cream cheese philipedia..

    ReplyDelete
  3. lin,terliur yun tgk!kne cuba ni before bersalin!heeee =)

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers