Wahai si perokok....

As salam....


Korang merokok tak?
Jangan lempang ye...
Ada je orang perempuan dan ibu yang merokok...
Tak kesah la sapa...
Sebenarnya tak elok tau...
Tapi, kalau tak silap haram merokok tu...
Sorry ye kalau salah...

Lin bukan apa...
Malas nak bising2 kat perokok ni...
Kang kita cakap dia jawap  "bukan pakai duit ko pun..."
Kang kita suh jauh... kata mengada ngada plak...
Aissshh...
Tak tahu macam mana nak explain.

Pernah dulu, masa lin dalam pantang
Ada orang datang melawat baby.
Da tahu tu tengok baby...
Ni baby ada kat living hall tengah tidur..
Boleh plak dia isap rokok...
Sedut dalam2... Hembus............................................

Eh...
Lupa ke orang ni tengah tengok baby.
Ke dia ingat baby suka bau asap rokok??
Menyinga je aku...
Nak tegur orang TUA.
Bukan budak2 muda mudi....
Kang sentap plak.
Kata anak M.sari & Asmah ni kurang ajo!
Kata bini si Adie ni tak ada adap.
Malas la kan...

Tak pasal2 lin amik baby, bawak g dapur.
Dalam hati ni menyirap je...
Susah la kan.

Lin bukan apa.
Bukan nak berlagak dan menghina perokok ni.
Cuma....
Korang consider la sikit.
Kat mana tempat sesuai untuk korang sedut asap tu...
Time yang sesuai...

Lin alhamdulillah...
Ayah tak merokok...
Husband tak merokok...
Budak kat office ni pun tak ada yang merokok.
Environment memang best.
Tak ada bau2 yang tak enak.
Da terbiasa...

Tapi, bila ada bau2 rokok ni, tetiba jadi pening.
So perokok...
Nak isap rokok silakan ye...
Isap la banyak mana pun.
Tapi, jauh dari anak kecik dan ibu mengandung ye.
Kecian dorang.
Orang yang bau asap ni, lagi tinggi risiko cancernya...
Please ye.


p/s: psssttt.... sila jangan sentap dan meluat dengan entry saya ye...


tq google... pinjam ye tuan...


Post a Comment

2 Comments

  1. untung la lin. tok laki yun mmg perokok. tp alhamdulillah dah kurang sejak rayyan lelah akibat asap rokok .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala yun... da kurang tu ok la... at least dia tak merokok depan kita... sesak nafas.

      Delete