Apa misi bulan puasa?

As salam....

Dah nak ramadhan dah kita kan...
Alhamdulillah...
Kalau tahun lepas, awal ramadhan lin masih dalam pantang bersalin Harris.
Tapi syukur, darah nifas dah stop masa tu.
So, memang terus start puasa.
Malas nak ganti nanti.

Hari pertama memang weak gila.
Rasa badan lemah je.
Ye la, orang pantang makan apa je oii...
Tak banyak khasiat pun.
Tapi, masuk hari ke 2 dan seterusnya...
Semakin kuat.

So, misi tahun ni apa ye??

Sebenarnya banyak nak catch up tau.
Hal rumah yang nak di paintkan.
Langsir nak tukar,
Cadar katil nak baru...
Perabot nak baru...

Tapi, bila di fikirkan aku mana ada duit...
Huaaa...
T_________________T

Semalam baru bodek D mintak spedo cadar patchwork baru.
Dia ok je.
Aku tahu sangat ok dia tu, tak ada makna apa2 pun.
Nanti bila mintak duit. Dia cakap dah habis...
Selalu dah sangat.

Baju raya tak beli lagi.
Aku dok usha sana sini..
FB... IG..
Allah.. geramnya la tengok.
Sakit hati pun ye.
Aku nak baju cantik2 wei...
Tapi, tak ada duit...
Arrggghhhh....

Ok
Untuk dalaman nya pula.
Jiwa...
Souls...
Rohaniah...

Aku nak jadi good wife, mother...
Nak jadi betul2 bertanggungjawap dekat perut D dan anak2.
Hohohoh...
Tahu tak, selama ni, aku tak kesah sangat pasal masak ni...
Laki jenis tak kesah plak makan apa pun.
Agak2 nak sedap, pergi kedai tomyam la.
Bahaha...

Tapi, tahun ni aku nak try berubah.
Masak untuk family.
Kalau boleh, lepas D pulang terawih aku nak tadarus dengan dia.
*tapi ni aku tak bincang lagi dengan D*

Nak kurangkan hangin meroyan aku yang selalu mengamuk ni.
=D
Dah la adik ipar aku duduk dengan kami bulan puasa ni.
Pengsan plak dia tengok perangai aku yang kuat marah2 ni kang.
Bahahaha...

What else???

Owh.. aku nak siap2kan list menu untuk berbuka.
Senang nak beli bahan mentah.
Tapi, bukan untuk sebulan la..
Tak ada makna nya aku nak masak straight...
Ehh.. tadi baru berazam :P

Nanti aku share resepi mudah untuk sahur dan berbuka.
Semangat ni... >_<
Ok selama berpuasa ye mak2...

dada uolls...

nak tengok muka aku yang dah macam pau...

yang bersemangat waja,
allene


Post a Comment

8 Comments

  1. hehe...daku bulan puasa mmg masak cm biasa...tak suka makan lauk tapau...nnt tawar la...masin la....cair la....lgpun xleh bawak sahur...basi...so jln selamat masak sendiri...go allene go...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la anis.. bila fikir semula.. tak nak beli bazar.. mask lagi bgus...

      Delete
  2. alhamdulillah dapat rasa masak utk hubby hari2 lah jugak last puasa thn lepas.. tahun ni mcm xde harapan sgt, sebab kerjakan.. last raya untung la sb cuti bersalin time bulan puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kan.. bila dah kerja... berkira kira nak masak ke tak...

      Delete
  3. misi aku...aku nk kurang2kan ke bazar ramadhan... nk kemas umah yg terlalu bersepah ni...maklumla..anak ramai..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko memang... anak ramai pun, bukan boleh tolong kemas rumah.. bahahah

      Delete
  4. amboi ko! semua nak baru yek.hahaha.good luck beb.selamat memujuk lakimu.hehehe

    ReplyDelete