Malaysiaku dan rakyatnya

Assalamualaikum 

Dulu lin pernah share pasal lift rumah pangsapuri rosak gara2 sikap pendudukkan.
Hari ni, lin nak sahare lagi 1.



Masalah orang  orang malaysia yang tak faham bahasa melayu.
Terang2 dah tulis AMARAN zon kunci tayar denda RM50
Tapi, masih banyak tayar kat situ.
Kenapa ye? 
Tayar apa yang nak kena kunci ye??? 

Tak kan tayar stroller baby kan...

Ni la orang2 selfish namanya. 
Kalau ikutkan. 
Architect dah provide, parking bertingkat kat pangsapuri ni.
Setiap rumah di sediakan 1 parking. 
Nak apa lagi?? 
Kereta banyak tak cukup 1? parking la kat bawah tu. 
Tempat visitor dah tak ada langsung. 
Semua dah di guna oleh penduduk.
Tak pe la kan..
Kawasan kamu. Ikut suka kamu la. 

Tapi, sampai menyusahkan pengguna lain tu tak molek la. 
Tengah sibuk2 berdiri tunggu lift, ada je moto nak lalu. 
Siap halau2 ke tepi. 
Dengan anak kecik berlari2.
Bahayakan. 
Dah nama lift lobby. 
Tu namanya ruang menunggu.
Bukan ruang parking.

Tempat parking moto kat luar bangunan ada di sediakan. 
Dalam bangunan pun ada. 
Tempat parking bertengkek tengkek...
Nak apa lagi??? 
Semua nak depan2 pintu...
Depan pintu rumah la..
Depan pintu lift la...

Geram la aku..
Aku duduk apartment gak. 
Nasib kat apartment aku ni, tak ramai penghuni.
Kalau ramai, ada gak la yang buat perangai camni.
Plus, guard kat umah aku garang wooo...
Kawan aku pernah gaduh dengan guard ni pasal parking. 
Bahaha... 

Ok la.
Kita hidup ni, tak mo selfish2 ye.
Happy je. 
Yang double park tu, pandai2 la turunkan handbreak.
Pastu luruskan stering mu.
Kang orang tolak, kereta mu pergi melilau kemana2 plak.
Pastu langgar kereta orang lain yang parking elok2 di tempatnya.
Itu kan menyusahkan orang. 
So think!!! 

Adios.

yang rasa bertanggungjawap,
allene

Post a Comment

4 Comments

  1. ok.nasib baik apartment i pun pak guard garang.kereta nak park kat visitor pun kalau hari2 kete yg sama je park dia xbagi.nampak benar bukan visitor tp penduduk tetap apartment tu kan..
    jd yg ada lebih dr 1 kereta sila park kt luar.tapi kena rebut dgn apartment sebelah. sbb apartment sebelah xde allocated parking.
    parking moto alhamdulillah cukup. sbb ada owner yg park moto skali dgn kereta dorg.kira park dlm 1 lot so xkacau org lain.
    tp org2 selfish mcm ni ada je kt mana2..
    buatlah rules camne pun kalau dah difikir psl diri dia je apa peduli org lain..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kan.. besar kecik besar kecik je aku tengok dorang ni.. tak segan langsung dengan orang lain... ikut suka dia je nak buat apa.

      Delete
  2. Dulu duk kuartes kat putrajaya psl sampah dlm lif. Dah duk umah sendiri atas tanah lega la Alhamdulillah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. lega dah mimi dah ada umah atas tanah.. kami umah atas umah orang.. kikikki

      Delete