kbba

Latest Posts

Resepi Daging dendeng!!!

By 4:02 PM ,

As salam...

Semalam ada orang pos resepi daging dendeng. Aku ni, sebenarnya tak sure pernah makan daging dendeng ke tak. Tapi, bila tengok macam sedap je. Aku pun usha la resepi dia.
Alamak... semua bahan memang ada kat umah. Kebetulan. Aku pun apa lagi, salin resepi siap2 pastu parking resepi kat FB. Senang nak refer nanti.

Malam lepas tidurkan Harris aku pun siap2 bersilat kat dapur. Before tidurkan Harris, sempat gak la aku rebus daging dulu. Siap pesan kat D, nanti tutup api. Kalau tak, memang rentung daging aku tu.

Dalam keadaan mengantuk, siap gak daging dendeng. Cuma pedas terlebih. Tapi, aku suka je.. D kurang sikit bila pedas. BIL pun kata sedap. Woowwww... menjadi. So, aku share resepi kat blog.




Dendeng Daging sedap dimakan dengan nasi panas, pulut kuning mahupun dengan ketupat... dendeng ni nak makan esok pagi tapi dah tinggal semangkuk kecik je..anak2 makan dengan nasi panas tadi..
source

Resepinya
Bahan A
1 kilo daging lembu dipotong sederhana besar

bahan B
4 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit kulit kayu manis
3 biji bunga lawang

Bahan C
3/4 cup kicap lemak manis
gula
garam
7 helai daun limau purut diramas2
3 batang serai dititik
2 sudu cili kisar bergantung kepedasan yang anda suka..dendeng ni tak pedas sangat
1/2 sudu kecik pes asam jawa

bahan D
air rebusan daging

cara2nya

Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang
panaskan minyak dlm kuali dan goreng hingga keemasan angkat dan toskan minyak ...bawang goreng ni..lagi banyak lagi sedap

Bahan A direbus sehingga daging lembut...tp jangan empuk sangat nanti masa nak tumbuk daging tu relai/hancur pulak
*air rebusan jangan dibuang
*daging yang direbus tadi dipotong nipis dan tumbuk (rujuk gambar) guna lesung batu buat sampai habis (rujuk gambar)
*goreng daging yang telah ditumbuk ni seketika jgn lama sangat sekejap je guna minyakgoreng bawang tadi angkat dan toskan

skrang guna kuali yang sama cuma letakkan dlm 3 sudu besar minyak masak tumis cili merah kisar , daun limau purut, serai ... tumis hingga pecah minyak..tambah sedikit garam dan gula..garam ni agak2 la ye jgn banyak sangat nanti masin plak bila sejuk..
*kemudian taruk kicap manis tadi dan pes asam jawa..
dan taruk bahan D dlm 5 senduk..
*taruk bahan A iaitu daging goreng tadi..kacau dan tutup dgn penutup biar air tersebut agak2 kering
*kemudian taruk bahan B pula.. kacau lagi..kalau nampak kering sangat tambah air rebusan daging sikit...rasa kalau tawar tambah garam... siap..selamat mencuba
 
tq to owner resepi. Ni gambar dia. Aku xde camera nak snap T_T

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. dapnya dendeng...dh lama nk wat tp tak terbuat...asyik la lupa beli daging...huhu

    ReplyDelete
  2. Mcm sedapp je.. nanti blh cuba

    ReplyDelete
  3. Sedap..mmg selalu buat untuk anak2..hehehe

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers