Anak aku Hyper Active???

As salam....

Hari ni nak share pasal anak...
anak yang selalu buat kami ketawa..
buat kami jadi singa jadian dan...
Buat kami senyum tersipu...
Ekkk...

Semua orang sayang anak.
Cara kita sayang anak semua berlainan
Tak sama.
Macam aku.. dan korang.
LAIN!

Kalau nampak anak aku terlompat lompat..
Terguling guling...
Terjerit terpekik...
Tak bermakna anak aku hyper active uollssss...
Tu namanya active!!! sihat...
Tak sakit dan lembik...
Anak jantan.. biasa la kan.
Kot anak aku lembik korang kata dia sotong plak kan...



Aku bukan apa.. cuma terasa hati dengan sorang ni.
Dia kata anak aku HYPER active..
Dia tahu tak HYPER active tu macam mana?
Active yang tak tahu diam..
Bila kita marah dia lagi menjadi jadi...
Bila apa kehendak dia kita tak bagi dia mengamuk sakan...
Itu apa yang aku tahu... tp bg aku.. normal la kalau perangai macam tu.

Anak aku memang lasak.
Tapi, kalau aku marah.. dorang diam.
Kalau aku suruh hafidh jaga adik dia, dia jaga..
Kalau aku tinggikan suara, dorang diam.
Tu maknanya anak aku cuma active noty je.
Bukan HYPER...





Gambar gambar kat atas ni, gambar aksi over anak2 aku.
Sekali tengok memang macam tak boleh nak control.
Tapi, hakikatnya dorang tengah belajar.
Korang masa kecik agaknya lebih teruk dari ni.




Ni priceless time adik beradik pula.
Saja je aku ajar dorang ni baik berdua.
Biar dah besar nanti geng.
Bukan asyik jadi musuh je.

Inila cara aku...

Kalau gaduh tu, aku biarkan je dulu selagi tak menganas.
Tapi kena tengok. 
Kang apa je akal dia nak kenakan adik dia.

Tak perlu la nak kata anak orang.
Anak sendiri pun sama je.
Bila kena kat batang hidung terdiam kan..
Budak2 ni, kadang depan orang diorang memang sengaja je tunjuk skill.

Agak2 apa perasaan dia kalau aku kata anak dia lembik??
Sentap tak?
Apa agaknya perasaan dia bila aku kata anak dia kurus sebab tak cukup makan??
Jangan kata anak aku gemuk sebab makan banyak or makan benda tak sihat...

Aku jenis bagi makan apa je kat anak, janji homemade.
Bukan catu segala susu dan makanan anak.
Budak nak membesar, biarkan dia membesar cara dia.
Jangan di sekat. Nanti otak dan fikiran terbantut.

Cuma satu je la nak bagitahu
Tak payah nak kata anak orang itu ini.
Tengok anak sendiri je la.
Nanti bila aku bukak mulut bisa yang keluar.

Sekian!

Post a Comment

7 Comments

  1. gila tak suka org mulut longkang cmtu... serius!!!! nyampah... betul lin, tak kena btg hidung snd diaorg blh ckap... kalau dah terkena nak sorok dalam kain, tapi kain pon dh tkoyak... tak guna kan...sibuk jaga kain org...

    ReplyDelete
  2. suka dengan ayat budak jangan disekat ..nanti otak dan fikiran terbantut..setuju sangat...

    ReplyDelete
  3. Ehhh...hyper la bagus. Tu maknanya otak dia sentiasa bergerak, berfikir nak buat apa. Tapi rasa2nya boy mmg camtu kot. Eusoff pun sama. Pakkal je dia takde geng laki. Yg lain sume girl. So dia menggelinjang sorang je. Hehehe..

    Lantak la orang nak cakap anak aku ape pun. Aku mak, aku tau la nak buat yang terbaik utk anak. Mcm Eusoff kalau tak bagi dia membuas nanti dia resah tau. Sebab maybe energy2 dia tu tak dpt dihabiskan. Nanti malam meragam. Jadi baik aku biarkan je anak aku membuas. Asal tak bahaya sudah...

    ReplyDelete
  4. pedulik mulut camtu lin..mmg org ni bercakap tak reti pikir dulu..

    ReplyDelete
  5. Rasanya dia xthu hyper tu refer utk bdk yg special kot..mcm akk kan sis ada anak 3 perempuan..sorg je boy..so pengalaman jaga boy kdg2 buat akk culture shock sekejap.hahaha sebab dia punya ganaih tu lain mcm.solute org yg ada anak lelaki ramai.hehe.pepun bg akk jaga anak sndiri je sudah.jgn kata anak org kan.nti berbalik bnda tu kat kita blk.mulut tu baikla jaga.jgn terlepas cakap.huhu

    ReplyDelete
  6. Biasalah kan manusia ni pelik sikit. Begitu mudah sangat nak judge orang lain.

    ReplyDelete
  7. Bese la bdk x geti diam..lg la bdk laki..nayli yg pompuan pon x geti diam..mayb org yg ckp 2 anak die baik "sangat"..huhu

    ReplyDelete