Review - Membakar syurga Mengguyur neraka

As salam...

Akhirnya habis sudah novel ni lin baca.
Dan terus nak review cepat2.
Takut point2 yang lin nak share tu terlupa.

Sebab utama lin beli buku ni bukan sebab tajuk.
Tapi sebab penulis dia.
Antara penulis yang lin minati.
HANA ILHAMI

Buku pertama yang sangat lin suka
PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH.
Best sangat cerita tu.
Tapi!!!
Bila di adatapi sangat kecewa.
SANGAT...SANGAT....





Sinopsis allene: 

Buku ni, mengisahkan seorang muslimah yang di kelilingi oleh golongan LGBT
Nak tahu apa itu LGBT sila google.
Apa yang lin boleh share ianya golongan GAY, LESBIAN dll.

So....
Si muslimah ni namanya Najiha.
Dia bersahabat rapat dengan Dona (non muslim) dan Fahmi (seorang yang warak)

Dona convert to muslim dan berkahwin dengan Fahmi.
Fahmi mempunyai masa silam yang kotor kerana pernah terjebak dalam golongan LGBT
Haaa....
Macam mana dorang facing problem ni??

Dalam masa yang sama abang si Dona ni, suka JIHA.

Dan!!!

Kekasih gelap lama Fahmi suka JIHA juga.
Tapi!!!
Berubah ke mamat tu dari bengkok ke lurus?

Mana satu Jiha pilih... golongan LGBT yang nak bertaubat atau membawa seorang non muslim menjadi muslim?


Komen allene: 

Cerita ni, memang complicate.
Korang nak baca tak boleh tettinggal 1 page pun.
Nanti tak faham.

Mengguna kan kaedah forum sebagai penghubung.
Berlainan dengan cerita lain.

Bukan romantika di amour
Walaupun aku mengharapakan sesuatu yang romantik.

Tapi tetap puas hati.
Sesuatu yang perlu kita terap dalam diri.

Perhubungan dengan Dia
Dengan manusia yang berbeza agama
Dengan golongan berbeza naluri...

Sangat creative.
Jarang penulis nak amik risiko buat cerita macam ni.
Dan kesungguhan si penulis mengkaji golongan LGBT dan mengaitkan sejarah dan islam.
Bukan kerja mudah.

GOOD JOB writer.
Sangat kagum.

Korang yang peminat novel. Boleh cuba baca buku ni.
Tak kan menyesal.

sekian


Post a Comment

2 Comments

  1. Umm. Btw .. Sy tinggal berpuluh muka surat pun I'm still understand

    ReplyDelete