kbba

Latest Posts

Pilihan botol susu anak

By 5:34 PM , , , , , ,

As salam...

Terpanggil nak share cerita botol susu anak.
MHA 2-2 masa kecik lin dah kenalkan dorang dengan Tommee tippee.
Sebab utama, mummy dorang suka.
Sebab ke-2 wide dan rupa bentuk botol.



Syukur 2-2 hero tu, tak pernah lagi susah nak terima puting botol
Even 2-2 breast feed.
Tak pernah nipple confuse.
Memula risau jugak nak bagi botol.
Ada budak, sampai mak bapak cuba macam2 jenis botol.
Tapi, bila difikirkan kena juga ajar, sebab nak kerja.
Ajar selepas sebulan usia anak.
Kalau awal sangat takut dia confuse nanti.
Dia reject, seksa la korang.




Hafidh pakai TT sampai usia 2 tahun.
Pernah gak try botol brand lain.
Dia tak mau. Dia kata bukan botol dia.
Sanggup dia pakai botol yang dah bocor putingnya tu.
TT ni, problem dia puting tu kena cari kat kedai baby.
Itu yang leceh.
speedmart tak ada jual.
Tapi, kat speedmart ada jual puting botol Avent.



Bila dah selalu sangat puting dia asyik bocor je.
Aku mula la nekad nak pakai botol murah sudah.
Sebab lepas 3 tahun, nak ajar dia menyusu guna cawan sahaja.

1 day, masa aku beli botol disney untuk hafidh.
Mati2 dia tak nak minum guna botol tu.
Lepas tu, dia cilok botol adik dia yang brand TT.
Tepuk dahi aku kejap.
Dia kata itu botol dia.


Nak tak nak, aku kena tukarkan botol harris sekali.
Sejak dari tu, dia boleh terima botol murah tu.
Heheheh...
Tak kan nak berhaus sepanjang hari kan.
Lama2 dah ok.

Dengan anak ni, kadang2 kita tak boleh ikutkan sangat.
Selagi boleh bentuk, kita bentuk cara kita.
In shaa Allah segala nya di permudahkan.

And now, Hafidh pakai brand Disney or Pureen.
Sama juga harris.
Setiap bulan, memang akan ganti
Botol brand murah ni, tak elok sangat.
Tak payah tunggu 6 bulan.
Ganti je baru terus.
Untuk kebersihan dan kesihatan anak juga.


Ini la nasib anak dapat mummy daddy yang sederhana.
Kalau kami kaya... lebih dari TT boleh bagi sayang oiiittt...


Cuma masa baby dapat special la.
Anti colic la... ehh.. macam2 la.
Janji kami as parent dah cuba yang terbaik.

Itu la ragam hero2 kami.
Esok anak no 3 tak tahu la plak macam mana kerenah dorang.
Harap2 ok je macam abang2 dorang ni.

peace,
allene

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. comelnya hafidh :)...dah boleh ajar guna cawan tu...botol susu nie memang kene jaga betul2...puting pun nak kene basuh bersih2 kan..sy pulak dah lama tak berbotol2 sejak berenti keje..lgpun anak sy still directfeed...minum air guna cawan je...

    ReplyDelete
  2. betul tu lin..kt xleh ikut sgt ank kita..
    mujur dah sserasi ..

    ReplyDelete
  3. prefer yang murah... cute-cute, boleh ganti selalu. pelbagai design pelbagai brand anakku / pureen / disney dll

    ReplyDelete
  4. Hee..same la..dulu mase baby gune botol mahal..skang mmg gune disney,pureen or tollyjoy..murah je..blh pakai buang..huhu..pakai buang x hagak2 kn..haha

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers