kbba

Latest Posts

Sah!!! Kudis Buta.

By 10:06 AM , , , , ,

As salam...

Harris sah kena kudis buta...
Huhuhu... mummy nangis dalam hati.
Nak kata meraung tak la.
Sebab memang dah syak dah.
Dari mana dia menjangkit tak sure pula.




Tak pe, kami terima.
Sabtu aritu aku bawak harris pergi klinik kat puchong.
Boleh pulak doctor tu tak nak pegang langsung tangan Harris.
Ye.. tkut la tu menjangkit.
Ala.. ko boleh cuci tangan kan.
Abis aku pegang tak menjangkit la???
Apa punya doctor la.



Doctor bagi ubat antibiotik & tahan gatal . Minum.
Lepas tu, dia bagi ubat sapu.
Dia kata yang ni kuat sangat.
Aku pun macam.. haaa????
Budak baru setahun bagi ubat kuat??
Kenapa tak bagi losyen yang biasa dulu.
Harris takde la critical sangat.
Aku pun cakap.

" Eh doctor, anak saya elergic ubat cream calamine. Kalau yang tu, tak boleh la saya amik, nanti kulit dia burn ". 

"oh macam tu tak payah sapu cream la..." 

Aku rasa macam...........................................................grrr~~~!!!!
malas nak cakap.

Aku pun ok, dah abis. Tak sampai 5 minit kau.. .
Tu yang aku menyampah pergi clinik, sebab ni la.
Cuba doctor tu, bagi tahu aku cara2 nak protect dari kena jangkitan ke.
Tak pun suruh aku balik cuci semua baju dan mainan anak dengan dettol ker...
Eh.. Aku pulak yang tahu lebih.
TQ la doctor google.
Doctor kat klinik ni, tak membantu langsung.
Tapi, tq la sebab confirmkan yang anak saya ni kena kudis buta.

*sakit hati*

Aku pun kalut blah je, pastu. Terlupa nak interview habis2 doctor tu.


Balik rumah aku sapu dengan 1 cream yang doctor bekalkan ni.
Antibacterial Cream
Aku baca dia ada tulis paraben. 
Memang tak elok untuk kulit budak.
Sabar je la kan doctor ni.


Paraben adalah sejenis bahan sintetik pengawet yang digunakan dalam makanan, farmaseutikal, kosmetik dan produk penjagaan peribadi seperti deodorant, pembersih muka, gel mandian, pelembab dan syampu. Paraben membantu produk-produk tersebut tahan lama; tetapi, paraben boleh memasuki sistem badan kita melalui kulit apabila kita menggunakan produk tersebut.

Kesan pada bayi?
Baligh Lebih Awal. (Early Puberty)
Kebolehan paraben meniru hormon lain menyukarkan sistem endokrin berfungsi sempurna.

Maka akan menyebabkan kanak-kanak perempuan boleh baligh lebih awal contohnya seawal lapan tahun. Para pengkaji paraben mendapati bahawa, pembesaran buah zakar dan buah dada kepada kanak-kanak lelaki juga boleh berpunca daripada paraben.



Aku try gak sapu...
Tapi, bila petang aku tengok, makin menjadi2 je.
Risau pulak aku.
Aku stop pastu aku pakai moogoo je.

Hari Ahad, hari mendettol rumah.
Basuh toto tidur pakai dettol.
Lap lantai pakai dettol.
Lepas tu, aku mandikan harris pun pakai dettol.
Biar matik kuman jahat tu semua.

Petang sikit tu, baru otak aku berfungsi..
Aku kaji semula buku Rasullullah is my Doctor.
Yes!!! Aku jumpa untuk rawatan kulit berjangkit.

Cara dia Amik MADU dan Minyak Habatussauda dalam jumlah yang sama
Sapu di kulit.
Aku pun buat.
Petang tu, kering kudis dia.
Ko tengok.. ajaibnya ubat dari Allah ni.
Malam aku sambung buat lagi.

Harap2 semakin ok la harris.
Risau nak kerja pun tak boleh.
Asyik dok fikir anak je.
Nak keluar pun tak boleh...
Takut melarat.
So far alhamdulillah... Harris je yang kena.
Yang lain tak. 

Sekian.
Bebelan mommy
Allene.

You Might Also Like

31 leave a massage here...

  1. la kesian dia....maybe dpt jangkitan dr org pegang2 dia ke..dkt tmpt pengasuh ke..tmpt main2..tmn permainan ke..get well soon harris..mmg kesian bile tgk budak2 de mslh kulit ni..anak2 etty pun masing2 kulit fragile..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la etty. pening kepala. bila kulit sensitif ni, nak mencuba cream lain mmg susah...

      Delete
  2. Sian harris.. gws dear...

    haaa.. kita pun selalu basuh dengan dettol sebab aeera jenis kulit agak sensitif.. huhu

    ReplyDelete
  3. Sian harris.. gws dear...

    haaa.. kita pun selalu basuh dengan dettol sebab aeera jenis kulit agak sensitif.. huhu

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah..dah kering...risau gak kan bila kene mcm nie...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aeen.. itu la.. jadi mak ni, kadang2 apa2 je boleh jadi.

      Delete
  5. alhamdulillah dah ok sikit kan? ciknaa dulu 1 family kena..kemain susah nk baik..masa tu habbatussauda blom banyak kat pasaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cikna.. skrg macam2 dah ada.... semua dah ada kat pasaran... dlu biji habatussauda pun susah nak cari...

      Delete
  6. Ehh kenapa doctor tu camtu? Siap taknak sentuh patient yer...tak baik betul...mcm tak sesuai jer org camtu jadi doctor! Annoying!

    ReplyDelete
  7. wahh doktor tu suka2 ati je ekk... nasib baik cepat ambil tindakan.
    alin, kudis tu berjangkit dr mana?

    ReplyDelete
  8. keiannya..
    truk la kalo doc mcm tu..mmg xde etika lgsung.ptt blh report tu..
    moga cpt sembuh..cuba bwk jumpa klinik pakar kulit direct

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.. doc kata, klu tak baik gak kena jumpa pakar kulit.. huhuh

      Delete
  9. semoga haris cepat sembuh.. apa punya doktor daa..sebab tu nida pon kadang2 tak suka jumpa doktor..huhu

    ReplyDelete
  10. Br tau kudis ni blh jgkit2. Cepat sembuh syg..

    ReplyDelete
  11. tak baik tau doktor taknak pegang tangan pesakit...awakkan doktor x baik tau buat macam tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enth la kerul... tkut menjangkit kot. tp ada je glove kan..

      Delete
  12. Akk penah kena kudis buta..tp kat tgn je jadinya..alahai gatalnya merenyam sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun pernah kena... menangis aje. dah besar tu.

      Delete
  13. Nayli pon pnah kne lu..pas2 bkn die sorang..1 uma kene!!! Kudis buta mmg akan berjangkit..seksa..

    ReplyDelete
  14. kesian haris...sabar jee doctor tuuu huhuhu

    ReplyDelete
  15. Tu yang saya malas nak pegi klinik nih.. Bayar mahal tapi consultation macam sampah.. Wat sakit hati jer.. Baik gi spital jer terus.. Tapi kalau gi spital ni kena bertabah la sikit menunggu berabad,. Huhu.. Semoga Harris cepat sembuh..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  16. Boleh cuba la nnt..thanks allene sdi kongsi info

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers