Kena tegur

As salam...

Kadang2 kerja dan kerjaya ni, boleh menggambarkan watak seseorang.
Macam cikgu... kebanyakkan cikgu pandai berkata kata...
Tapi, tak semua la.
Fashion designer pula, pandai bergaya. Pandai mix dan match baju.
Tapi, tak semua juga.
Kalau Interior designer ni, rumah cantik..
Tapi bukan aku.. kahahah..

Tapi, bagi aku.. kalau seorang cikgu, dorang mesti lebih tahu mengenai adap sopan dan moral.
Sebab dorang hari2 mengadap anak murid dan pelajar dan selalu ingatkan tetap kelakuan pelajar.
Sama juga seorang lecture.
Dia sepatutnya lebih tahu, yang kat dalam surau tau boleh bersembang.
Lagi2 sembang kuat2 sampai terganggu solat orang lain.



Aku kerja kat sini, surau yang ada kecik je.
Nak menampung pelajar, staff dan lecturer memang padat.
Tapi, kami yang jauh nak kesurau ni, kadang2, solat hujung waktu, sambung ke Asar.
By time nak tunggu waktu asar, time tu la bercerita sakan sampai LONDON..
Aduh.. aku tengah baca Al-fatihah tetiba terdengar perkataan tu.
Kuat tau.

Bagi aku, kalau nak bersembang boleh..
Tak salah pun.
Tapi, beria ia bercerita.. kuat pula tu.
Dah kenapa.
Sopan la sikit, bukan aku sorang je tengah solat.
Ada lagi 2-3 orang yang solat.
Cerita pung pang.. pung pang..
Ke memang nak bagitahu semua orang yang awak lecturer..
Cerita student sini tak ok la.. nak future study oberthesi la..
Ayoyoo..
Ala.. tahu la awak pandai.
Tak payah la cerita kuat2.

Selama 4 tahun kot kerja sini..
Tak ada pula lecture lain duk pungpang pungpang dalam surau gitu.
Kalau ada pun time semua orang tak solat.
Tengah pakai tudung atau tengah tunggu waktu asar.
Itu je.

Bila dah gitu, selalu sangat dok bising, member aku pun g sound.
Tu dia.. dia ni memang garang dan selalu bagi ayat tiawww..
Terus.. OK..OK...

Hari ni, aku perasan dorang dok sembang gak..
Tapi, slow... aku tak dengar pun dorang dok sok sek apa..
Haa... pandai pun cakap slow.. ingat tak reti..
Hohoho...

Dalam surau.. dengan dalam office..
Lain tau...
Kalau nak pung pang lebih2..
Warung pak mat boleh..
G la..

BYE..



IKLAN

Siapa belum ada nursing cover???
Meh singgah FB aku.
Ada macam2 corak menarik tertarik dan kebabom...
Material 100% Cotton. 
High Quality ok. 
Mommy dan baby comfirm selesa. 
Like page Arts Touch
Fast respon WhatsApp Allene
019-2523932











Post a Comment

10 Comments

  1. Sekarang ni dah tak boleh nak judge seseorang dari kerjaya dia.. even dia ustazah sekalipun tak semestinya perwatakkan dia perfect & dia ikut seperti apa yang dia belajar & ajarkan pada orang. Bila kerja hanya jadi satu bidang untuk dapat gaji tiap2 bulan.. dia akan jadi seperti diri dia sendiri la.. bukan seperti apa dia belajar & mengajar

    ReplyDelete
  2. kena bagi jugak sekali baru paham bahasa...nak kata tak reti..tak kan la..kan??

    ReplyDelete
  3. saya pun x suka orang yang bersembang sakan dekat surau ni. x sedar diri betul. saya nak je tegur tapi kawan saya cakap, saya kalau tegur biasa pun macam marah orang. suara saya senang tinggi. so, takut bergaduh pula. hmm

    ReplyDelete
  4. Haah betul tu. selalu jumpa org yg attitude tak menggambarkan kerjaya masing2...

    ReplyDelete
  5. alin, kdg2 kena bahasakan jugak. mungkin xde org tegur so dia ingat xde masalah. tp sendiri mau ingat laa ko dok dlm surau kan.. eehh tetiba hangin..

    ReplyDelete
  6. betul gak, sampai kekadang mengganggu kekhusyukkan org lain nak solat je..

    ReplyDelete
  7. Orang mcm ni memang kena sound direct. Baru dia faham. Jawatan skang ni tak menggambarkan perwatakan.

    ReplyDelete
  8. sepatutnya knelah jg adab.. lbh2 lg org tgh solat... budak2 pun kdg2 tau xleh bising org solat

    ReplyDelete
  9. huhu..tu la..sepatutnya dh tahu situ tempat utk beribadah... masing2 blh fikir sndri kan.. lg2 y kerja good2..patutnya lg la tahu adab kan

    ReplyDelete
  10. Apalah agaknya member tu sound ye sampai reti dah cakap pelan..hehe:)

    ReplyDelete