Bila anak bujang kena cakar dengan anak dara

As salam.. .

Kejadian ni, berlaku hari jumaat sebelum aku balik JB haritu.

Mangsa nya si Harris.
Harris memang lasak.
Suka mengusik pun ye.
Nak buat macam mana kan?
Nak halang apa yang dia buat, tak elok untuk otak dia.
Alah.. mengusik je. Bukan pukul anak orang pun.
Bagi aku tak ada masalah.

Pernah la ada seorang "mak" ni, kata Harris dan Hafidh hyper active.
Aku pernah share dulu cerita ni.
Aku tak terasa hati sangat.
Faham.. anak aku memang lasak.
Tapi, bukan hyper active.
Sebab dorang ada time tak active juga.
Bukan 24jam melompat je kerjanya...



Tapi, "mak" ni tak boleh terima bila BS aku kata anak dia pun sama aktif macam anak aku.
Kenapa "mak"???
Awak cakap anak orang boleh, tapi bila kena tang anak awak tak boleh terima pula.
Ok, serius nak gelak.
Terima la kenyataan.
Kadang2 anak2 ni, bila dengan kita manja baik..
Tapi, bila kita tak ada.. lasak dan aktifnya bukan main lagi.

Aku ok je. Memang kenal sangat dengan budak berdua ni.

Jumaat tu, masa balik kerja amik Harris dan Hafidh aku tengok bawah mata dia merah macam kena cakar.
Aku jarang tanya BS kalau ada calar luka lebam sikit2 kat anak.
Adat la.. Anak aku nak membesar, jatuh gaduh.. semua tu normal.
Tapi, kali ni luka nampak agak besar.
Lagi2 Harris kulit dia cerah nampak macam teruk sangat je.

Aku pun tanya BS.
Nape mata Harris ni?
BS terus mintak maaf. Dia kata anak dara "mak" tu buat.
Eh.. Bukan dia baik je ke duduk diam je kak ana?
Aku tanya BS semula.
Tak la.. jangan tak tahu, kuat gak bergaduh...
Errkk... statement mak dia aritu macam mana plak??
Anak dia baik..Anak aku hyper...

Aku pun tak terkata apa.
Tak pe la kak ana.. budak2 main memang gini.
BS pun dah letak minyak.
Bukan salah BS pun. Benda nak jadi.
Cuma.. "mak" tu.. jangan asyik ingat anak kita baik je.
Dan jangan label anak orang HYPER..

Bila next weeknya BS cerita, "mak"budak tu tak percaya dia buat anak aku
Lagi sekali aku rasa nak ketuk kepala.
Apa sengal la dia tu.
Dah kenapa pula orang nak reka cerita.
Dia bukan nora danish atau fasha sanda.
Lantak ko la yeah...

OK, lega bila BS kata next year.. dorang tak duduk situ lagi.






Post a Comment

6 Comments

  1. hehehe..biasa la mak-mak memang suka nak up kan anak masing-masing baik. Nadt plak terbalik. orang asyik dok puji anak-anak nadt baik (anak2 pandai berlakon behave depan orang lain) padahal kalau kat rumah ya Allah urut dada menahan sabar dengan perangai masing-masing.

    ReplyDelete
  2. huhuh...kesian harris..kne cakar dgn anak dara...bercalar la tu ek..

    ReplyDelete
  3. adoiiii "makk" ooii... baik sgt ke anak ko??

    ReplyDelete
  4. Ermmm....ermmm...julia sebenarnya ramai gak ckp mcm2 anak ju gini2...tp ju pekakkan telinga je yunk...sepupu Qi gigit betis Qi sampai lebam biru2 pun ju masih senyum...x marah pun adik ipar...tp adik ipar terketar2 dh...julia mmg x salahkan budak2...mereka tak tau apa2...budak2 kan comel je perangai lasak2 nakal2 tu mengusik2 tu biasa...kalau kita sebagai "mak" nak menangkan anak 24 jam makanya tak berjaya la nak jd mak yang contoh baik...so dear, kita sometimes just biarkan apa saje org ckp...tp sometimes kena tegas gak bg tau si mak tu yg tu budak2 bukan orang tua ckp sekali fhm sekali...budak2 bg tau lah sejuta kali pun...takkan ye fhm...peringkat diorang adalah bermain sambil gadoh2 kan...hehhehe mcm2

    ReplyDelete
  5. Benda lumrah kan sis..dia kata anak org kemahen hebak lagi..tp bila anak dia bt anak org dia xmo ngaku..sengal jugakla perangai org camni..plg baik jgn dilayan.nti kita sesama je mcm dia sis..kan

    ReplyDelete