kbba

Latest Posts

Doa pertama Hafidh Aryan

By 9:19 AM , ,

As salam....

Pagi isnin yang indah...
Bukak blog.. baca komen2...
Aprove komen...
Seronok je... sekali approve lebih sepuloh...
Fefeling otai kejap.
Kalau otai betul berapa agaknya dorang approve?
Mesti banyak 10x ganda atau lebih...
uhuhhu




Hafidh dah pandai baca 1 doa ni.
Cer teka doa apa?


































Doa makan ofkos la..
Hahah...
Hari2 before makan, mesti la kita baca kan.
Baca takkan dalam hati.
Baca kuat2.
Biar anak2 dengar sekali.

Tapi, tanpa sedar...
Doa ni, dah ada dalam otak Hafidh.
1 day tu, lin ajar dorang baca Alfatihah.
Lepas baca, Hafidh terus sambung doa makan.
Tapi, pelat2 dia la.
Bunyi tu memang sama.

Tersenyum aku tengok dia baca.
Tak pernah pula suruh2 dia baca sendiri.
Cuma b4 makan tu, memang aku paksa la dia tadah tangan baca doa.

Budak ni, kalau kita ajar.. memang dia tak bagi tumpuan.
Tapi, sebenarnya semua yang kita ajar masuk kepala dia.
Tiba masa je dia akan keluarkan sendiri setiap patah tu dari mulut.

Dulu masa aku ajar dia EYE,NOSE dll.
Tapi, dia tak bg tumpuan.
Tetiba je, dia boleh tunjuk semua anggota yang aku sebut.

Makanya.. mommy... nak ajar anak jangan give up.
Even dia tak beri tumpuan...
Tak pe.
As long kita try. dan insyaallah..
Lama2 nanti dia akan ikut.

Goodluck to me and all parent.
Give the best to our kids.



You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. Good job..x ssh sbenanye ajar anak bab mnghafal ni..kt xyah pakse die..just bacekn kat die tiap hari..lame2 die akan ingat..

    ReplyDelete
  2. oh betul ke even anak tak bagi tumpuan, dia masih belajar? baru tahu ni :)

    ReplyDelete
  3. Betulllllllllllllll sangat julia setujuuuuu ngan you dear...sama julia pun ajar anak mengira 1-10 tak henti2 dalam kereta dia dok sibuk main...tp Allah ni maha kaya...anak2 ni mendengar, itu sebab anak you boleh baca doa makan greatttttttt....jom dear ajar lagi dorang mcm2...sekali ajar plus x henti2 ajar membawa berkat....pstttt Qi dh jelas sebut walid, umi, atok, nenek dengan jelas sekali tanpa pelat...tu pun montot umi dia kembang setaman dah hahaha

    ReplyDelete
  4. yelah kan.. anak saya kalau ajar apa2 pun time kita ajar dia bukan nak ikut.. tapi bila lama2 tengok dia sendiri boleh buat @ sebut

    ReplyDelete
  5. mmg gitulah lin..
    kdg2 bila kita ajar dia org x alert pon..kita igt dia x berminat dll..
    tp, tetiba je..time kita x suruh or secara spontan, dia blh baca semua tu.. budak2 mmg mcm tu.. dia simpan dlm memori..sbb tu kita kena sabar.. walaupon kita tgk dia x alert, tp kita trs sebut n baca dpn dia..insyallah..tetap akan meresap dlm minda ank2

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers