Hafidh suka mengira

As salam...

Nak cerita pasal progress Hafidh pula...

Alhamdulillah.. process mengira hafidh dah lancar.
Cuma hafal sahaja.
Itu pun satu - sepuluh . one to ten
Lebih belum lagi.
Insya Allah klu mummy dorang rajin, mmy dorang ajar..
Hohoho.

Sebenarnya, dah lama dah dia reti.
Tapi, gitu gitu je la.
Sekarang ni, aku tengah focus untuk dia kena number dan mengira.
Menghafal number dan mengira process perkara yang tak sama.
Menghafal mungkin senang.
Tapi, bila suruh kira dia tak reti.
Bila tunjuk number dia tak tahu.



Benda pertama aku buat adalah ajar dia mengira.
Tunjuk buku yang ada binatang atau objek dan suruh dia kira.
1,2,3... dan seterusnya.

Kemudian, amik mainan puzzle yang ada bilangan dan number.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151957968773613&set=a.10151907174548613.1073741843.723233612&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-a-kul.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-xfp1%2Ft31.0-8%2Fs960x960%2F976137_10151957968773613_1613960744_o.jpg&smallsrc=https%3A%2F%2Fscontent-a-kul.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-xap1%2Fv%2Ft1.0-9%2F1620648_10151957968773613_1613960744_n.jpg%3Foh%3D809389c09d211a153b45c9a361bdd43a%26oe%3D54F9AD31&size=2048%2C2048
click gambar untuk beli.


Suruh hafidh kira binatang yang ada.
Sambil tu, boleh kenali binatang juga.
Memula dia kira laju.
Sebab dia tak tahu cara mengira.
1,2,3,4,5....
Walaupun yang ada, hanya 3 binatang.
Nampak tak, yang dia tak tahu cara mengira.
So, aku ajar dia secara pelahan.
Tunjuk guna jari.
Then, dia akan kira.
Kemudia amik 2 number suruh dia pilih.
mana satu number 3??
antara number 3 & 6 dia akan pilih.
Salah tak pe. Bila kita buat ulang2 dia anak ingat.

Ni antaranya la.

Lagi 1, buku.
Ada 1 buku, yang kira binatang yang tersorok.
Bila buka window tu, ada binatang.
Kemudian kira.
Lama2 Hafidh jadi seronok mengira.

Tapi, sejak rajin mengira ni, aku perasan 1 dah perangai dia.
Bila belajar, suara tak keluar.
Hamboiii..
Kalau tak, kerjanya asyik menjerit.
Bila suruh kira makin lama, suara tenggelam.
Sabar je la.



Post a Comment

4 Comments

  1. Yeayyy hafidh dah pandai mengira...tahniah!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah lin..moga dia terus suka utk belajar..wooden toys mmg byk membantu..kita pun sbnrnya kena rajin dedahkan pada anak anak kan

    ReplyDelete
  3. ahaa comelnyaa hafidh :3 bole amik tips ni utk ajar adik sedare, hee ^^ best of luck adik hafidh! :D

    ReplyDelete