kbba

Latest Posts

HAFIDH free diapers - 2nd stage

By 10:36 AM , , , ,

As salam...

Fuhh.. mencabar tau.
Cuti, memang tak dan langsung nak update or BW blog korang.
So, pagi2 lagi aku kena continue cerita potty train HAFIDH.
Kang lupa semua moment mencabar tu.
Hooo.. nehi...
Kena simpan gak.
Rugi la ada blog tapi tak share story kan.
*senyum...*

Ok, lepas Hafidh dah tahu dan kenal apa itu kencing, setiap kali dia terkucil dia akan bagi tahu.

"Mummy... hafidh kencing... "
atau pun..
"Mummy... basah dah... "

Ini 2-2 kes terlepas kencing.
Memula tu, aku sabar gak la...
Tapi, kalau asyik terlepas je...
Asyik terbasah jer??
Naik hantu gak aku.



Pernah sekali tu, dia main2..
Pastu kencing...
OK tak pe, pesan kat dia nak kencing bagitahu ye...
"Ok mummy"
Baik je ayat anak aku tu.

Pastu, terlepas lagi.
Bila tanya
"Hafidh nak kencing tak?? jom g toilet..."
"Tak nak mummy... dah..."
Dah kencing tadi, so tak nak masuk toilet lagi.
Ok, main lagi, terlepas lagi.

Memang haritu, aku give up giler.
Then, my mom kata dia belum boleh lagi tu.
Aku memang rasa nak down je.

Tapi, sebenarnya dia jadi macam tu sebab leka nak bermain.
Bila tengah main, tak nak stop utk pergi kencing.
So, dia pun lupa bila sedar je dah basah.

Korang klu nak potty anak, masa dorang main, paksa g tandas
Jangan macam aku, confident anak dah reti sangatkan...

So, take note masa main anak.

Bagitahu kat anak, nak kencing kat mana??
Tu... tu...
Dia tunjuk tandas.
"Bagus... nak kencing kat tandas tau. "
Angguk angguk...

Bila tengok tv je, dia jerit...
"Mummy... nak kencing" 
sambil kepit kaki, tangan pegang anu..
Aku pun dengan kalut, bawak g masuk tandas.
Lepas tu, 10 kemudian drama lagi...
sambil kepit2.
Dah berlarutan la sehingga berjam jam kemudian.

Aku memang dah syak.. dia sebenarnya nak main AIR...
Huhuh..
Bijak kan..
Siap pilih2 nak masuk tandas mana.
Sabar je la.

Itu kalau kat rumah.

Kalau keluar, memang aku pakai kan pampers lagi.
Tak berani nak free diapers.
Sebab kalau dia cakap nak kencing, mana plak aku nak stop kereta.
So, memang stand by pampers.
Kalau dia kata nak kencing, aku cepat2 pakai kan pampers.
Pastu, aku gelak2.
Dia terkangkang nak kencing.
Sebab dah tak selesa.

Bila dah tak selesa, dia sendiri akan reject pampers.
Good kan.

Spender.

Bab ni, sebenarnya nak psyco anak je.
Bila kita bukak pampers, pakai kan seluar sahaja memang bagus.
Senang untuk dia bukak seluar bila rasa nak kencing.
Tapi, kalau pakai spender akan jadi lambat.
Nanti dia terkencing dalam seluar.
So, aku kalau nak pakai kan spender, kat rumah je.
Biar dia jadi superman.
Cute.
Bahahah...

Nak beli spender kena comel2
Ada gambar cartoon.
Ben 10 ke, superman ke..
Baru la anak semangat nak pakai.
Bila pakai, seronok la dorang...

Stage ni, consider Hafidh dah total free diapers.
Tapi, masih ada masa2 tertentu aku kena pakaikan pampers.
Dah, perangai burok lain pulak keluar bila dah tak pakai pampers.
Nanti aku share ye...
Hehehe...

Nah.. share gambar ragam anak aku.. huhuhu
sabo je la.. ni sikit.
Later aku citer lagi.


dia dah buat akal dah... 




You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. umo bape ni?? sy tgu anak dh pndi ckp dan bezakan nak kencing/berak baru nak stat free diapers.hehe..risaunya mesti sll kena basuh kencing dia merata2 kan? ekekke

    ReplyDelete
  2. Anak ciknad 2 thn jer terus free diapers..mak dia full time momma kan, senang sket..memula kunci jam loceng yg comel2 tu, kunci setiap satu jam..bila bunyi jer anak tau kena gi kencing..dah lama sket kunci 2 jam sekali, pastu 3 jam sekali..lama2 dia pon dah ok...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus gak idea pasang alarm tu ciknad... terlepas dah. tak pe, si adik ada lg. leh practis kan

      Delete

mommylin.juniorhappy

Followers