Tak rugi cakap baik2 dengan anak

As salam...

Tak rugi kalau kita cakap baik2 dengan anak.
Serius tak rugi.
And now aku rasa betul2 beruntung sebab selalu cakap baik2 dengan anak.

Bila anak2 bergaduh, jangan terus jatuh hukum dan marah anak.
JANGAN.
Sebaiknya siasat dulu.
Tanya abang, kenapa bergaduh.
Then, abang akan cakap itu ini.
Kemudian, nasihatkan dia.
"Jangan buat macam tu, mummy daddy tak ajar.
Main elok2. "
Pergi sayang adik, peluk adik.



Aku selalu gak nasihat kan anak macam ni.
Kadang2 tu, adat la terlajak marah kan.
Then, cepat2 istigfar ok.

Pada awalnya tak nampak pun kesan dari cakap berlembut dengan anak ni.
Tapi, sebenarnya dorang ni otak span.
Serap.. dan serap apa yang berlaku.

Semalam, adik buat perangai.
Then, aku dengar Hafidh bebel.

" Kenapa? jangan buat macam tu, tak elok... "
(macam tu la ayat dia.. lebih kurang)

Dia cakap macam tu ngan adik dia.???
Seriously, budak 3 tahun leh bagi nasihat like orang dewasa.
Aku memang bangga.
Bangga wei...
Tetiba rasa bersalah bila marah2 anak.
Kalau aku terus bersabar, setiap kali nasihat anak cara baik, tak akan ada word tak baik dalam otak dia.

Aku harap, boleh perbaiki lagi skill jadi the best mother in the world ni.
Jom kita !!

Sebenarnya banyak kali je word yang keluar dari mulut hafidh buat aku speechless...
Kadang2 rasa anak aku ni, matang awal la...
Apa pun syukur, Alhamdulillah...


anak2 mommy daddy yang makin bijak






Post a Comment

7 Comments

  1. sooooooobbbbb.....memang selalu sangat kasar ngan hasif.smpai dia pun jadi kasar orangnya.memang dh salah asuhan...........

    ReplyDelete
  2. setuju..sebab anak2 pun ada perasaan..rasanya lagi berkesan cakap elok2 than kita marah2..base on pengalaman akak :)

    ReplyDelete
  3. betul..anak2 ni dia akan ikut cara kita bercakap dengan dia..kalau kita kasar dengan dia ,dengan kawan2 dia pun mesti dia cakap kasar..jadi hati2 la bila bercakap..kan??

    ReplyDelete
  4. Betul tu...anak tu ibarat cermin mak bapaknya...camna kita, camtu la jugK ank2 kita

    ReplyDelete
  5. setuju.. sejuk hati dengar anak cakap elok2.. pandai hafidh =)

    ReplyDelete
  6. setuju sangat..budak2 ni memang cepat tiru ape kita buat..tengah berusaha tak jadi tarzan ni..haha

    ReplyDelete
  7. rujukan terbaik utk ibu bapa :)

    ReplyDelete