kbba

Latest Posts

Resepi Spaghetti Aglio Olio seafood sangat mudah

By 3:00 PM , , ,


As salam...

Nak masak tak cukup masa kan. Ok now lin nak share resepi masak spaghetti yang super senang dan mudah. Bahan pun simple je. Apa yang ada je korang campak. Dont worry, rasa tetap sedap sesedap di kedai.

Tak caya, meh cuba.

ini la fav anak2. Agak2 malas masak, aku masak ni je. 




Bahan bahannya:

1- Spaghetti - Rebus ikut banyak mana yang korang mahu.
2- Bawang besar atau bawang holland 1 biji - di cincang
3- Bawang putih 3-4 ulas lagi banyak lagi sedap - di cincang (jangan banyak sangat dah la)
4- Chili flake. Kalau tak ada amik cili kering, blend kering.
6- Lada sula, lada hitam atau sebarang bahan perasa ikut suka hati korang ye
7- Seafood - Udang/ Sotong/ Kupang dll.

Cara-caranya:

- Panas kan sedikit minyak masak dalam kuali.
-Tumis bawang yang dicincang tadi sehingga garing.
- Masukkan udang/sotong tadi. Gaul sehingga masak.
- Masukkan chili flake. Gaul sehingga rata.
- Kemudian, masuk kan segala bahan perasa. Garam, lada sula, lada hitam
- Last sekali basukkan spaghetti dan gaul rata.
- Rasa dan hidang.

Senang kan. Sekejap je masaknya. Anak2 pun suka. Kalau suka pedas leh letak cili padi. Kalau nak bagi anak kecil makan tak perlu letak. Cili flake pun sudah cukup.




You Might Also Like

3 leave a massage here...

mommylin.juniorhappy

Followers