Perempuan Islam Haram Menyanyi lagu " Kun Anta"

As salam...
Korang mesti perasan kan, sekarang ni femes sangat lagu Kun Anta. Aku pun suka. Rasa macam dah hafal. Sebab setiap kali orang share, aku mesti tengok. Memula tengok lelaki hensem menyanyi. Aku pelik... apa yang cair melting macam bebudak yang pos tu kata. Tengok banyak kali, baru la faham... 
Gaya lelaki tu menyanyi ala2 macho dan muka hencem. Muka arab kan. Hencem la. Tapi!!! hensem lagi Muhammmad Hadi Yusof. Hahahah lalala




Lepas dari video pertama aku tengok, dah berderet video lagu ni dorang post. Fenomena betul. Tapi, mostly orang perempuan yang menyanyi. Pandai berbahasa arab, bertudung dan pandai main gitar.
Memang aku salute la dorang. Ingatkan Yuna, ana rafali dan Najwa latif je teror. Rupanya ramai lagi yang bertudung hebat main gitar.



Lepas sorang.. sorang.... hebat betul fenomena Kun anta ni. Tapi, yang sedihnya semalam la.
Ada 1 post girl menyanyi lagu Kun Anta. Member aku pos kata begetar tulang rusuk. Ciss.. Dasar lelaki suka tengok perempuan cantik. Tapi, yang lagi sedih, bila aku tengok video tu, aku baca la komen2 yang ada kat situ. Macam2 komen ada positif dan ada negatif.

haram menyanyi
Antaranya kat atas ni la. Errmmm orang dah mula confius. Nasib bukan orang islam. Dia keliru.
Tapi, memang kita tahu suara itu aurat. Aku pun tak pasti betul ker haram menyanyi. Aku tak berani nak komen pape. Nanti di cop ustazah google atau ustazah segera. Huk aloh... Tapi, sebagai perempuan islam, aku komen sikit la ye.

Apa jua perkara yang melalaikan dan menaikkan nafsu, adalah haram. Lagu ni dah buat orang lalai.. Tapi tak semua orang lalai. Aku pun sekadar tengok je.
Yang lelaki tu, bila pos kata comel, bergetar tulang rusuk, bergegar iman... tu yang dah jadi lain. Dah kira bernafsu tengok, suka tengok perempuan comel, hati bergetar gitu. Zina mata dan telinga.

Tukang upload pun 1 hal gak. Apa tujuan dia upload? kan dah jadi bahan. Itu la punca terjadi dosa. Baik kita elakkan semua itu. Harap, bila nak upload sebarang video tu, kena fikir panjang la. Huhuh Dah la aku sekarang ni pun tengah seronok upload video anak. Harap ianya kejalan yang baik2.

Ok la. Apa2 pun, komen paling win ni.

lawak! 





Post a Comment

5 Comments

  1. zizie pun confuse, tu mampu baca je komen2 mereka. nak kata betul apa yg orang tu komen, tapi ada je kumpulan nasyid perempuan. masa sekolah dulu, ustaz memang tak suka team2 penyanyi & dancer buat persembahan. aurat perempuan katanya. katanya lagi, zaman Rasulullah dulu, penyanyi dan penari ialah golongan hamba. Wallahualam.

    ReplyDelete
  2. Tak menahan baca komen last tu...ekekeke...Tapi suka lagu ni ☺

    ReplyDelete
  3. tak pernah lg tgok video tu..hihi

    ReplyDelete
  4. Memang ramai yg suka cari publisiti camni...buat video pastu share...

    ReplyDelete
  5. wallahualam. susah nak kata kan kak lin. tapi setakat pengetahuan tira yang kurang arif ilmu agama ni, perempuan menyanyi memang tak boleh. cuma hukumnya tira tak pasti

    ReplyDelete