kbba

Latest Posts

Mudahnya dapat RM14k

By 6:23 PM , ,

As salam...



Nak cerita pasal gaji. Gaji korang berapa??? Haaa.. Ada ke yang nak bagitahu gaji berapa kat orang lain? Tak kan. Bukan malu, tapi untuk keselamatan juga. Walaupun kecik, cukup makan pakai pun dah alhamdulillah. 

Kadang, orang gaji besar, pun tak cukup. Tup tup berniaga kat FB, IG. So, dia gaji besar ke kecik?? Tak boleh jangka. Mungkin besar, tapi seronok berniaga. Mungkin kecik dan nak tambah pendapatan.
Apa pun itu semua rezeki. Terima seadanya. Lagi besar periuk, lagi banyak kerak. Betul tak?

Baru-baru ni, ada seorang pakcik dari Indonesia. Dia bekerja sebagai tukang cuci. Selalu la terserempak dengan dia masa bekerja kan. 1 hari tu, dia cakap macam ni.


" wah... ibunya kerja, bapak nya kerja, sorang 7 ribu, 2 orang jadi 14 ribu..."

Aku pun gelak la.. Wah... kalau 14 ribu gaji, senyum hari hari pergi kerja. Pastu dalam hati ehh.. dia maksudkan RM ke Rupiah??? hahahah . Harap2 masin la mulut dia Gaji kami RM14 ribu. Hohoh.

Pakcik ni, buat kerja tenang je. Selalu menyanyi2. Kadang selalu nampak dia mengaji dalam surau. Walaupun kerja sederhana, hidup tenang kan. Kalau kerja bertimbun, gaji banyak pun tak happy juga. Balik stress. Anak2 terabai. Badan nak rest untuk kerja esoknya pula. Errmm..
Bagi aku, jangan macam tu la.

Biar la gaji RM1k pun, pergi kerja dan balik kerja ontime. Dekat rumah aktif masa dengan anak pula. Itu lebih elok. Tak ada la nak marah2 bila anak melasak. Kita pun banyak masa di rumah dari sibuk kerja lebih masa dia pejabat.

Bagi korang, penting ke duit berbanding keluarga? Dulu aku jawap YA. Aku enjoy kerja lebih masa. Aku bangga dengan title INTERIOR DESIGNER. Aku bangga bila pergi meeting, aku sorang perempuan, lain semua lelaki. Maknanya aku berjaya sama level dengan kaum lelaki. TAPI. Lepas ada anak, aku dah tak fikir semua tu. Cukup la masa bujang. Sekarang sibuk cari sekolah anak. Baju anak, mainan anak segalanya anak. Belum fikir pasal hal rumah lagi. Hahaha. Kang panjang berjela pula.

Tapi, kalau aku gaji RM7k tu syookkk wo... Aminkan aja. Mungkin masin mulut pakcik tu. hohoh.





You Might Also Like

11 leave a massage here...

  1. Yup betul tu kak, dulu sblm dapat kerja skrg sy pernah jadi pak guard dan cleaner tp gji tu xhabis2 pun walaupun sedikit. Mungkin berkat. Tapi kerja ofis skrg tak ada banyak kerja jadi memang banyak lepak.walaupun gji 3x ganda drpd dulu tapi gaji jap je habis. Kat sini gaji banyak atau sikit tak penting tapi yang penting keberkatan pada gaji tu membawa bahagia

    ReplyDelete
  2. Aamiin Aamiin Ya Rabb Allene.. ;)

    ReplyDelete
  3. Selebihhnya until cukupkan 7k tu hopefully datang dari blog.... he he. Amin

    ReplyDelete
  4. hahahahaha.kan Lin, best nya kalau gaji 7K, hehehe.tapi tu lah.penat.aku pon kdg2 xde masa dgn anak, kdg2 ot.pas tu balik aku buat pavlova, tapi kalau x buat.cm ne nk dpt duit lebih.tp aku cuba bahagikan masa yg the best utk anak dan suami.tu lah dlm wasap, kalau kt tmpt keje boleh layan, kalau kat umah.slow sket.hehe

    ReplyDelete
  5. Hidup tak perlulah terlalu mengejar kemewahan kannn...yg penting bahagia.

    ReplyDelete
  6. wahhh! kok kaya bangat ibu ngan bapak nya. buleh belanja kita ni. hehehe

    ReplyDelete
  7. Assalam , emma singgah sini :)

    http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/06/mini-giveaway-by-syira-lokman.html

    ReplyDelete
  8. dua2 kerja pun kadang gaji tak cukup kan..
    kena ada income sampingan, penting!

    ReplyDelete
  9. betul..bila dah ada anak,rasa anak lah segala2 nya...kan??

    ReplyDelete
  10. amin lin..aku gaji kecik aje..mmg keje masuk kul8 balik sharp kul5..betul kualiti dgn anak tu lagi berharga kan..gaji 7k tapi keje relax je, aku pun nak lin...hehee

    ReplyDelete
  11. semestinya..masa n kualiti bersama family sgt2 penting...namun sekarang ekonomi kita, kewangan juga penting utk kbhgiaan..duit mmg bukanlah segalanya.. tp realiti sekarang...segalanya adalah duit..nak tak nak, ade masa tpksa korbankan hidup kt demi mcari rezeki..

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers