kbba

Latest Posts

Cara mudah mengemas mainan anak

By 12:28 PM , , , , ,

As salam... 



Kalau bab mengemas barang anak mesti stresskan. Budak2 bukan reti kemas mainan sendiri. Kita mak bapak bab beli mainan anak memang teruja. Seronok tengok anak2 happy je. Tapi, bila tang mengemas, semua mak bapak mengeluh. uhuhh betul tak? Termasuk aku. 


tempat kesayangan MHA 




Setiap kali mainan bersepah, mesti stress.. jerit kat anak2 suruh kemas. Kalau tak, angin taufan. Aku sapu semua mainan dia. ihihh. Now dah tak susah. cara dia mudah je. 

bila rumah bersepah
- Asingkan jenis mainan mengikut aktiviti dan size. contohnya.
Lego, kereta, mainan huruf magnet.

box untuk mainan kecil dan yang lain untuk mainan besar 
- Letak dalam box untuk setiap jenis mainan

- Keluarkan mainan yang mereka selalu main sahaja. Jika tidak, simpan ditempat tertutup.
Kalau tak, semua dorang lambakkan. 

- Tukar mainan bila anak dah boring dengan jenis mainan tersebut. 

- Ajar anak simpan mainan mengikut box. 

- Setiap kali waktu bermain, pastikan hanya keluarkan 1 box, bagi memudahkan proses mengemas mainan. 



tak cantik... tp muah untuk mengemas

Itu je,,, semoga mak bapak rajin la pantau tempat mainan anak2. Sebab tu aku letak kat living je sudut mainan dorang. Senang nak pantau. Kalau dalam bilik, memang terbalik bilik tu dorang kerjakan. Lagi 10kali ganda penat. Baik biar depan mata.... 

Ok selamat mengemas... 






You Might Also Like

6 leave a massage here...

  1. Wah..all3ne..anak2 bujang dah faham bahasa.. Irine?? Pengsann lerrr

    ReplyDelete
  2. kalau dh susun mmg nampak cantik mainan tue.
    tapi nk susun macam tu mmg amik masa.
    hehe.
    kena ada mood.

    ReplyDelete
  3. menan zafirah pun simpan kt living hall...tp kt bilik pn ada gak stok menan dia...ingt time pantang mmg nk transfer sket menan² kt bilik...kot ada kazen² dia dtg melawat soh dorg sesepah kt dlm bilik je...org pantang xleh serabut tgk sesepah...kan kan? hahaha

    ReplyDelete
  4. Sama la aku pun asingkan mainan anak2 ikut kategori gak...tapi klu ada sepupu yg datang habis semua mainan diorg bawak kluar...letih nak.kemas pastu...huhuhu

    ReplyDelete
  5. Saya kemas gitu ada la dlm 10 minit.. Lepas tu sepah semula.. Hehe

    ReplyDelete
  6. sib baik izzat now tak brape byk mainan.
    if not jenuh!
    pernah dulu kala merasa terlalu byk mainan time syuhada & nurin kecik.
    stress!!!

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers