kbba

Latest Posts

Homeschooling MHA - Matching Color part 2

By 4:53 PM , , , , , ,

As salam...



Fuh... hari2 yang semakin mencabar. List kerja dari rumah berlambak. Anak2 pula lasak nya dah tentu tahu macam mana. Tambah lagi mencabar bila nak buat home schooling mereka. Rasa penat tak hilang lagi, dorang dah buat perangai. Fuhhh... mencabar. Macam mana nak jadi cikgu tadika ni. 

Macam hari ni, lin sibuk siapkan tempahan ayam pandan, anak pula sepahkan rumah dah macam tsunami dah aku tengok rumah. Tapi nak buat macam mana? boleh ke kata jangan buat itu jangan buat ini. Dah tu, kalau dorang tengok TV je, aku pun risau gak. Jadi... biar kan la. Petang sikit baru kemas. 

Ini, baru la ada masa nak mengadap blog. Blog walking pun buat malam tadi je. Tu pun ada sempat tinggal jejak, ada yang tak sempat. Aku sumbang trafic je la ye. 

Selepas belajar kenal nombor, aku try ajar pula anak2 match warna. Rasanya dorang ni dah cukup besar untuk kenal warna. Walaupun tak kenal mana 1 merah dan mana 1 kuning. Tapi, sekurang2 nya mereka tahu mana yang sama. Ok la kan. Takkan terus nak lompat belajar benda yang serius. Apa yang lin perhati, dorang suka mainan ni. Suka sebab boleh menyepit. 


kain felt potong b5

Bahan-bahan / Tool: 

Kain felt pelbagai warna 
Sepit kecil 


Bahan yang simple. Kalau boleh guna kain felt atau jika tiada guna kertas keras seperti manilakad.

Caranya: 

Potong semua kain felt mengikut size yang bersesuaian. Pastika setiap warna mempunyai 2 warna yang sama.

Teraburkan kain felt dan minta anak carikan warna yang sama kemudian sepit letak ketepi.


adik pun berlajar juga 

tengah kusyuk ni 


Hasilnya..... macam kat bawah ni. Semoga manfaat. Budak2 memang suka. Sebab mudah. Cuma kita penat la bebel sebab dorang banyak main.................................................... je.
uhuhuh ok sekian.




siap... cukup la 2 round. Pastu masing2 tunjuk muka 


Next home schooling....... melukis dan mewarna. fuhhhh....!!


Home schooling MHA - Mengenal nombor 

You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. Rajin ko lin.. Bangga aku.. Alhamdulillah.. Aku nasib baik arissa jenis cepat 'tangkap'.. terkejut2 dia dah kenal warna.. Hehe..

    ReplyDelete
  2. Anak sy bab kelaskan dah pandai... Tapi mengenal belum lagi...

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers