kbba

Latest Posts

Homeschooling MHA - Mengenal nombor part 1

By 11:50 AM , , , , , , , ,

As salam...



Umur 3-4 tahun, homeschooling sepatutnya bermula awal lagi. Bukan baru sekarang. Tapi, apakan daya... dulu mommy kerja tak sempat nak buat aktiviti untuk MHA. Tak pe, kita buat slow2 ye. Asalkan kenal yang asas cukup la. Lain belajar masa pergi sekolah nanti ye. 

Perkara asas yang anak2 perlu tahu adalah ABC, 123 dan Alif Ba Ta. Baca ikut rentak mungkin dah hafal la. Tapi, kenal huruf atau nombor belum lagi. Mungkin bukan MHA je yang tak kenal nombor, malah ramai lagi rakan sebaya yang tak kenal juga. Tapi, jika rajin kita tunjuk kan flash card pada anak, insyaAllah mereka kenal nombor dan huruf. 

Macam kes MHA, mereka jarang terdedah dengan flash card. Kadang tu, mommy dia malas nak tunjuk. Isssshh...ishh... jangan ikut perangai malas ni. Cuma sekarang dah insaf. Flash card sangat penting untuk pembesar dan membelajaran anak sebenarnya. Mereka dapat mengenal dan menghafal sekali gus. 

Untuk homeschooling pertama MHA, lin ajar mereka mengenal nombor. 



amik card dan sepit sambil sebut nombor 


abang gigih buat. Adik sibuk bergambar je 

Untuk part pertama ni, lin buat cara mudah je. Nak bagi budak2 seronok, tak bosan. Suruh mereka sepit kad bernombar ikut turutan sambil menyebut nombor nak mengenal. Aktiviti ni tak lama pun boleh buat. Nanti dorang akan bosan. Cuba amik masa selama 10 minit atau lebih. Kemudian, ulang2 sebut nombor pada kad. Biar mereka nampak dan kenal.

Masih tak dapat kenal nombor. Tak pe, slow2 anak2. Walaupun mommy agak tak sabar nak mereka kenal nombor. Tapi, mommy takkan paksa. Pokok pangkal, kerajinan mommy dalam mengingatkan mereka nombor dan nombor.

Next homeschooling. Match color. Hafidh enjoy sangat. Nanti lin share. =D 

You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. good luck mommy..irine pon baru kedek2 nak belajar.. since belum ada adik, boleh laa ak nak fokus ke dia kan.. huhu.. tu pon memang betul..budak ni cepat bosan..takat 5-15 minit bertahan laa dia ngadap benda tu je..

    ReplyDelete
  2. takkan pernah terlambat nak homeschool anak2, allene.
    sehingga bila-bila.
    tanpa henti :) in shaa Allah.

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers