Prosedur BSP untuk ibu mengandung

Assalam...


Salam pagi Jumaat semua. Semoga hari ini sihat2 belaka ye. Jangan mulakan hari dengan makanan dan minuman manis pula ye. Tak pasal jadi macam mak yong nanti. Ihihih 
Bukan apa, sekarang ni dah ada kencing manis la pulak. Mengandung sebelum ni, semua ok. Tapi... Kali ni, semua ada. Ayoyyoo... Terlebih manis baby dalam perut ni. Tabah la mommy.




Minggu ni, hari Isnin lin ada check up kat KK beranang. Masa tu, tanya juga la nurse macam mana result minum air gula hari tu. Nurse cakap result tak keluar lagi. So, lin memang harap tak ada papa la kan. Sekali, Selasa pagi, nurse KK call bagi tahu result keluar dah. Dan lin ada kenning manis. Result dia 8.7 . Tinggi juga, sebelum minum 4.1 je. Terus rasa nak tidur 1 hari. Stress Punya pasal, nurse pesan suruh puasa malam tu, Rabu start BSP. 

Awal pagi, dalam pukul 8:30 pagi, amik bacaan pertama. Ok la sebab puasa kan. 4.5
Pukul 11:30 pula, bacaan 6.5. Nurse tanya makan apa. Lin jawap roti gandum dan air kosong je. Sepatutnya result bawah dari bacaan tu. Dia pun pelik. Rupanya lupa... Lin makan biskut manis. Hahahaah. 

Tengah hari tu, terus jaga kaw kaw punya. Minum air masak dalam 2 liter. Makan nasi setengah senduk, dengan ayam goreng. Itu je memang tak berani nak amik makanan lain. 4:30 petang, Result 4.5 Fuhhh... Banyak turun ok. Petang tu gila lapar, bedal goreng pisang. Malam check result pukul 9:30 malam, 5.1 naik sikit. Hohohoho... 

Waktu untuk buat BSP sehari 4kali. Masa yang lin dapat 
1- 8:30 pagi
2- 11:30 pagi
3- 4:30 petang
4- 9:30 malam

Darah yang amik tu, sikit je. Macam jarum guna untuk check BP kita tu. Lepas amik, akan terus tahu result. So, kita boleh pantau sendiri. Agak result pertama tinggi, balik tu kita kurangkan makan, banyak minum air masak. Memang jenuh la asyik ke tandas je. Letih ok. 

Lin buat dekat klinik kerajaan je. Senang. Lagi pun tak kerja. Jadi buat apa membazir pergi check di farmasi atau klinik lain kan. Kalau buat BSP kat KK. Tak payah amik nombor pun. Bagi je buku kat nurse, dorang terus buat. Lepas tu balik la. Masa buat BSP memang kena makan. Cuma sejam sebelum next check tu, jangan la makan. Minum air tak pe. 

Mesti korang tertanya. Pukul 9:30 malam KK buka lagi ke? Jawapan dia tak. Tapi, boleh pergi rumah nurse yang ada kat kuaters belakang KK. Nurse akan bagi tahu, nurse mana yang bertugas malam tu. Pergi je rumah dia, memang semua barang dah standby kat luar. Cucuk jari amik darah dah siap. Kejap je. Lin pun tak sangka. Sampai malam dorang kerja. Tapi, rotate dengan 3 orangnya nurse Kalau tak silap. Memang salute la. Nak kan perkhidmatan percuma, tak sangka kerajaan ada buat prosedur macam ni. 

Dua minggu lagi, buat BSP lagi. Sebab semalam review doktor dia kata masih tinggi. Bak kata kawan lin, baby dalam perut ni, terlebih manis. Hihih mungkin la kot. Manis orang nya. 
Sekarang, diet. Berat naik mencanak je lin rasa. Dalam seminggu dah hampir 1kg dah. Rasa dah cukup control dah makan ni. Lepas ni, tak berani amik food review dah. Hohoho cukup la. Bagi peluang kat orang lain. Hihih. 


Ok korang, selamat bertugas... 


Post a Comment

3 Comments

  1. sis... cuba amal zikir Allahumma Ya Khofidh. Ya Khofidh, Ya Khofidh (40x) selepas solat, Yang Maha Menurunkan, dan doa apa yg hendak diturunkan....

    ReplyDelete
  2. kalau amik food review mmg ta boleh control la kan..heheh..kne makan je..jga diri oke !
    EHEM ! SYIRA DAH KELUARKAN BUKU TAUU...HEE..JOM SUPPORT !
    ^_^ BUKU SERENITY BY SYIRA LOKMAN ! FREE POSTAGE DAN HADIAH MISTERI (TERHAD).
    JOM TERJAH BLOG SYIRA :D

    ReplyDelete
  3. Memang nurse amii berat betul ibu yg ada kes BSP ni kan..

    ReplyDelete