Cara urutan yang betul pada bayi

Assalam...


Bayi ni, cara untuk kita tunjukkan kasih sayang atau cara bermanja dengan urutan. Nak ajak berbual bukan dia faham kan. Lahir je, kerja dia susu, berak dan tidur. Lagi kerap dia buat tu, lagi tembam la dia macam anak dara ku yang sorang tu. Memang tu je tip nak anak tembam lagi berketak ketak. Hahah. Jangan tanya la kenapa tangan dia boleh jadi macam tu. 



Biasanya, bayi akan diurut selepas mandi sebelum kita pakai kan dia baju. Masa waktu dalam pantang, masa ni memang sesuai sangat. Selain memberikan ketenangan pada bayi, bayi juga akan rasa tenang dan selamat. Bukan urut macam orang dalam pantang kena urut dengan mak bidan ye. Mati kang. Tu cari urat yang masuk angin. Urut bayi ni, untuk elak bayi kembung atau salah urat bila kita asyik dukong atau tersilap pegang dia. 

Ni lin sertakan cara-cara urutan untuk bayi. Mommy yang tengah tunggu baby keluar tu, boleh la save pic ni dan praktiskan pada bayi nanti ye. 


Post a Comment

2 Comments

  1. dulu masa mula2 bersalin ada la kelas nurse tu buat...sekali tu je la pi...tp x praktik pun..hehehe...

    ReplyDelete
  2. aida memang amalkan jugak urut2 baby ni time berpantang.
    sebab suka tgk riak muka anak2 time kena urut.
    comel.

    ReplyDelete