Kenapa GULA,GARAM dan MSG bahaya kepada bayi

Assalamualaikum...

Zaman sekarang ni, kita makin maju... Tanpa buku pun, banyak ilmu boleh di kaut. Hanya google, kita akan dapat banyak info dari pelbagai sumber. Tak perlu bersusah payah pergi beli buku atau ke perpustakaan untuk mencari sesuatu info. Cuma, kita kena pastikan maklumat yang kita terima tu, betul. 

Semakin banyak ilmu kita gali, makin kita lebih berhati hati. Terutama bila ibu zaman moden mencari info tentang kandungan dan ilmu dalam membesarkan anak. Antaranya makanan.
Ye, zaman sekarang ni makanan anak adalah faktor penting dalam memastikan mereka terus membesar dan sihat. Selain vaksin dan ubat ubatan, persekitaran dan pemakanan adalah faktor utama untuk mereka.

biskut bayi tanpa gula, garam dan msg



Seperti yang kita sedia maklum, banyak lambakan makanan segera dipasaran. Bukan sahaja untuk orang dewasa, malah makanan segera untuk kanak kanak juga ada. Awas jangan beri anak anda makanan segera!!

Makanan segera memang mumudahkan dan cepat, tapi... kesan sampingan yang akan kita rasakan bila semakin berumur... sebaiknya, jangan beri anak anda makanan yang mengundungi GULA,GARAM dan MSG terlalu awal. Seeloknya selepas umur 2 tahun. Atau, selepas umur setahun. 

Pengambilan gula terlalu awal boleh menyebabkan kerosakan gigi kanak2 dan memjadikan anak anda ketagih manisan dan menyebabkan hyper. Garam pula, boleh mengakibatkan kerosakan ginjal. Jika gula dan garam pun boleh bahaya pada bayi anda, apatah lagi, MSG yang mengandungi pelbagai bahan pengawet. 

Mana yang kita pilih, mudahkan kerja tetap anak sakit atau, berusaha memberikan anak2 makanan yang sihat, dan menjaga kesihatan mereka seawal yang mungkin. 



Sebenarnya, tanpa kita sedar, dah ramai yang mula berniaga makanan bayi yang bebas gula, garam, msg dan pengawet. Tak ketinggalan tanpa telur juga ada. Hanya google atau boleh search di instagram. Terlalu banyak perniagaan homemade baby food sekarang. Ianya juga boleh membantu ibu bekerja yang tidak sempat memasak untuk bayi mereka. Dan, mereka tetap dapat makan makanan berkhasiat. 

Selain makanan harian, snack untuk baby juga penting sekarang ni. Jika tengahari baby dah makan makan berat, petang atau malam mesti la mereka nak amik yang ringan pula. Jangan risau... 
Snack sihat untuk baby juga ada sekarang. 


biskut bayi yang sihat 


BisCute by Mommylin antara snack sihat, yang sesuai untuk mommy bawa travel, atau bawa bekalan untuk anak2 di taska. Biskut memang agak remeh cara pembuatannya, tetap mudah dan senang untuk di bawa kemana2. Buat apa susah2 menguli tepung, kalau hanya untuk sedia kan pada seorang anakkan... Beli je... Mudah. Harga sangat berbaloi dan rasanya biskut bayi termurah sekarang ni di pasaran. Hanya RM15/jar. 

testi customer 


Perasa apa yang ada? semua sedap2 belaka. Banyak testimoni yang lin terima, mak bapak pun sibuk duk makan biskut anak ihihihh... Alhamdulillah... semua boleh makan. Biskut bayi ni, sedikit rapuh, boleh dipegang tetapi, mudah pecah. Baby kalau uolls bagi biskut apa pun dia pecahkan. Tidak sesuai untuk teething. Lebih sesuai di bancuh dengan air atau susu atau, makan begitu sahaja. 

jom order 


Berminat nak jadi Agent di kawasan uolls, boleh whatsapp lin ye. Jangan risau, kami mengunakan kaedah 1 kawasan 1 agent, jadi tak ada persaing. Yang penting, rajin promote biskut. Insyaallah.. dapat la juga bantu mommy2 cari duit sampingan... 

Berminat nak tahu info lebih lanjut mengenai kami? Boleh ke FB dan IG official kami ye. 



Terima kasih ye, kalau sudi, share la info biscute ni... Sama2 kita beri hanya yang terbaik untuk baby kita. 

Ok, jumpa lagi... 

Love, 
mommyLin <3

Post a Comment

2 Comments

  1. Kebetulan juga AM juga sedang menyiapkan posting mengenai bahaya MSG..
    Juga berkaitan dengan bayi dan kanak2..

    Posting terbaru AM
    5 bahaya MSG kepada badan manusia


    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  2. bila la nak ada baby lagi, nak makan sendiri agak melampau walaupun terliur tengok.. haha

    ReplyDelete