Biskut baby tanpa GULA, GARAM, TELUR dan MSG

Assalamualaikum.... 


Lin nak share tentang snek sihat untuk baby. Kebiasaannya, mommies selalu bagi anak makan puree di awal pemakanan mereka kan.. kemudian, beralih kepada bubur dan baru la nasi biasa. Itu makanan ruji mereka. Benda yang mereka makan setiap hari. Dan cara penyediaan juga lebih detail dan teliti. 

Tapi, untuk kudapan mereka, mommy bagi apa pula? tak kan nak bagi biskut yang biasa ada jual di pasaraya tu? Manis tau... bahaya beri anak2 kecil makan makanan mengandungi gula seawal ni. Kenapa GULA, GARAM dan MSG bahaya pada bayi mommy boleh rujuk link ni, kenapa bahaya ok. 

Dah tu, takkan kita ada breakfast, lunch, tea time dan dinner. Tapi, mereka cukup ke makan sekali sehari je? nak bagi 2x sehari takut baby terlalu kenyang nanti. Budak biasalah.. apa kita suap, semua dia makan je. 


Lin ada cadangan... apa kata mommies berikan mereka makanan snek yang sihat seperti BisCute ni. So far, hanya ada 3 perasa. KURMA, KISMIS dan MANGO. Meh lin share kan serba sedikit info tentang BisCute ni. 

SET TRIO - KURMA, KISMIS dan MANGO


BisCute by mommylin

🍪 100% Homemade baby cookies
🍪 Produk bumiputra dan Halal
🍪 Sesuai untuk bayi berusia 7 bulan dan keatas.
🍪 Boleh terus dimakan atau dibancuh dengan susu/air
🍪Sesuai untuk baby yg belum tumbuh gigi.Dan alternatif utk bby yg mkn nestum
🍪Rasa manis asli dan lazat. Serta ianya cair di dalam mulut
🍪 Biskut agak rapuh dan tidak sesuai untuk teething.
🍪 Snack sihat anak, mudah di bawa travel dan boleh terus di makan

❌ TANPA GULA
❌ TANPA GARAM
❌ TANPA BAHAN PENGAWET
❌ TANPA BAHAN PENAMBAH RASA
❌ TANPA TELUR

Ramuan: Puree, Unsalted Butter, Tepung Atta, Tepung Jagung


❗❗❗pastikan anak didalam pengawasan orang dewasa semasa memakan cookies


🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪


Khasiat dan kebaikkan kurma,kismis dan mango pada bayi:

🔴 KURMA🔴
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat”.
👉 mengandungi antioksidan.
⚫Sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata

👉 kaya vitamin A
⚫Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sihat

👉 sumber zat besi
⚫membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah
⚫memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung

👉 mengandungi kalsium
⚫penting dalam pembentukan tulang dan gigi

🔵 KISMIS🔵
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.

👉 kaya dengan garam mineral seperti
⚫ Kalsium
⚫Magnesium
⚫Zat besi

👉 kaya dengan vitamin-vitamin
⚫Vitamin C
⚫Vitamin B6
⚫Vitamin K
⚫Folat

👉 Membantu sebagai penerang hati
👉 Membantu mengurangkan stress
👉 Membantu merawat penyakit anemia
👉 Membantu merawat masalah pelupa


🔴MANGO/ MANGGA🔴

👉Lebih banyak beta-karoten daripada yang dapat diberikan oleh buah-buahan lain.
👉Beta-karoten adalah sejenis karotenoid yang merupakan zat antiosidan yang kuat.
👉Dipercaya mampu menghalang beberapa jenis kanser.
👉Beta-karoten diolah menjadi vitamin A. Vitamin jenis ini memberikan beberapa manfaat bagi tubuh kita
▪Menyihatkan penglihatan
▪Meningkatkan imunisasi
▪Menyihatkan kulit
▪Membantu pertumbuhan tulang pada bayi.

👉Buah mangga kaya akan vitamin C. ▪Vitamin C yang terkandung hanya dalam 100 gram mangga sudah mencukupi keperluan harian vitamin C si kecil.

👉Zat antioxidan ini diperlukan tubuh untuk mempercepat penyembuhan luka
👉Memelihara kesihatan sistem imun tubuh
👉Membantu kesihatan fungsi otak.


👉Buah mangga memiliki Glycaemix Index (GI) yang rendah. Bahan makanan dengan Glycaemix Index (GI) yang rendah akan terurai dalam tubuh setelah beberapa jam.

👉Jenis makanan ini hanya menimbulkan sedikit peningkatan glukosa pada darah. Hal ini memberikan beberapa keuntungan bagi tubuh bayi, antara lain menyediakan energi lebih lama bagi tubuh dan membantu menurunkan risiko terserang diabetes dan penyakit liver saat mereka beranjak dewasa. 😘


Untuk tempahan:
Whatsapp 019.252.3932

⭐️⭐️ kami juga mencari lebih ramai Agent baru menyertai keluarga BisCute by Mommylin. Berminat, whatsapp no di atas.

Post a Comment

0 Comments