kbba

Latest Posts

Khasiat dan cara makan cuka epal Surya

By 8:30 AM , , ,

Surya cuka epal
Apple cider vinegar
Assalamualaikum...

Masih ramai lagi yang belum tahu apa rahsia yang terkandung dalam cuka epal ini atau pun lebih dikenali dalam english Apple Cider Vinegar.



Epal merah
Cuka epal ini adalah salah 1 makanan sunnah rasulullah s.a.w

Orang mesir telah mengunakan cuka epal sebagai tonik kesihatan harian mereka sejak dahulu lagi.

Khasiat yang terkandung didalamnya sangat baik untuk kesihatan dalaman kita. Jom kita rungkai rahsia dan khasiat cuka epal ini...

Cara membuat cuka epal
Cara penghasilan cuka epal adalah tanpa sebarang bahan tambahan. Epal yang digunakan hanyalah epal merah.

Untuk cuka epal brand Surya ini, buah epal yang segar dari Amerika Syarikat dan  istimewanya ianya mengandungi campuran  madu asli dari ladang tempatan. Justeru rasanya tidak terlalu kuat dan memang sedap jika dibancuh seperti membuat air kordial.

Selalunya mommylin memang tak tahan dengan bau cuka epal yang terlalu menusuk hidung. Tapi, cuka epal Surya bau buah epal sangat menyenangkan. Dan rasanya masam dan tidak terlalu tajam.

Info surya cuka epal
Cuka epal
Antara khasiat cuka epal ini adalah:
- Pengawal paras gula di dalam darah untuk pesakit kencing manis
- Membantu menurunkan berat badan
- Mengawal kolestrol
- Membuang toksin di dalam badan
- Melegakan batuk
- Membantu penghadaman
- Melegakan sakit tekak
- Menghilangkan bau mulut
- Mencegah karies gigi

Dan banyak lagi...

30ml cuka epal
Tambah 180ml air kosong
Cara pengambilan cuka epal surya ni, sangat simple. Tuang cuka epal 30ml kedalam bekas air dan campurkan dengan air kosong dalam 180ml.

Dengan sukatan tu, rasa dia bagi mommylin dah sempurna. Tapi ikut orang juga lah kan. Ada yang lebih sukakan masam boleh tambah lebih cuka. Kalau tak boleh telan masam2 boleh kurangkan sedikit cuka epal tu.

Rasa dia agak tajam tapi tak peritkan tekak. Bau pula memang bau epal. Mungkin cuka epal brand surya ni sangat sesuai dibuat minum kerana korang tak perlu tambah sebarang perasa tambahan lagi.

Hari2 minum pun tak jadi masalah. Sebab rasanya sedap... yummmm

Sedap... masam2 gitu
Memang cuka epal surya terbaik
Lepas berbuka semalam mommylin memang amik segelas. Rasa sebu perut kekenyangan memang lega.

Perut pun lawas je. Tak perlu nak simpan 2-3 hari... huhu... memang lately ni mommylin ada masalah perut sikit. Mungkin pemakanan yang tak seimbang. Tapi, lepas amik cuka epal dari surya ni. Terus selamat.. sihat sikit usus perut i... hihi

Berbuka dengan cuks epal
Cuka epal ni juga boleh di hidangkan sebagai air berkodial. Macam dalam rumah ni, yang boleh minum air masam2 cuma mommylin dan harris. So kitorang kongsi berdua je. Daddy bab masam ni memang reject. Tapi, nanti mommylin akan share juga dengan dia. Sebab pencernaan dia pun tak berapa bagus. Ingat orang kurus ni, 100% sihat? Tak ok... jadi, sebaiknya kena suruh dia amalkan juga cuka epal ni.

Selepas amik minuman cuka epal ni, tenaga seakan di recharge semula. Ringan je badan nak buat kerja. Nak berterawih pun cergas.


Mana nak dapat cuka epal brand surya ni? Mudah je. Korang boleh beli di:
Lazada - http://bit.ly/2rTseiZ
Shopee - http://bit.ly/2rGY7eR

Atau korang boleh layari ke facebook dan instagram Surya Malaysia

www.facebook.com/Surya.Malaysia
www.instagram.com/surya.malaysia

Pihak Surya berharap dengan adanya makanan kesihatan yang mudah, murah dan berkesan ini dapat meningkatkan kesedaran terhadap rakyat Malaysia tentang kesihatan.

Jadi, korang jangan lupa dapatkan sebotol cuka epal surya 40ml ok.

Jumpa lagi...

Sharing is Loving,
Mommylin...

You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. Kena beli satu ni untuk seisi keluarga.

    ReplyDelete
  2. Wow.... menarikk... nice info..

    ReplyDelete
  3. suka sebab melawaskan .dan bagi cergas, boleh gunakan untuk kekal diet

    ReplyDelete
  4. Sedapp .. sebab tu dah nak habis hihi .. ingatkan mahal cuka epal ni rupanya murah je

    ReplyDelete
  5. tak pernah raasa lagi cuka epal. teringin nk cuba

    ReplyDelete
  6. kte pun hari-hari consume ACV..hehe..

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers